Petr Kupka közlekedési miniszter kijelentette: a dokumentumjavaslat mostani változata Csehország számára rosszabb, mint az előző, amelynek kidolgozásában uniós elnökségük idején a csehek is részt vettek. Hangsúlyozta: a paktum mostani változatának uniós elfogadása sem jelentené azt, hogy Csehországnak kötelezően be kell fogadnia migránsokat. A legutóbbi változat Petr Kupka szerint bürokratikusabb, mint az előző.

Csehország számára azonban kulcsfontosságú volt egy olyan paktum kidolgozása, amely hatékonnyá teszi a migránsok visszatoloncolását, és megerősíti a külső (schengeni) határok védelmét

– szögezte le. Az Európai Parlamentben foganatosított változások után a javaslat sajnos távolabbra került attól, amit mi Csehországban jónak tartanánk – tette hozzá.

Az új migrációs paktumról hosszú tárgyalások után tavaly decemberben egyeztek meg az Európai Unió tagállamai.

A dokumentumot a belga uniós elnökség idején öntik végső formába. A jogszabály életbe lépéséhez az uniós tagállamok minisztereinek és az Európai Parlament plénumának kell azt jóváhagynia.

A cseh kormány tavaly decemberben üdvözölte a paktum kidolgozását. Petr Fiala miniszterelnök akkor kiemelte, hogy a paktumban nincs szó kötelező kvótákról. Jan Lipavsky külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a paktum elfogadására szükség van, illetve Csehország számára a dokumentum elfogadható.

A cseh ellenzék bírálta a paktumot.

A migránsok milliói meghívót kaptak Európába

– jelentette ki Andrej Babis volt kormányfő, a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, az Igen-Elégedetlen Polgárok Akciója mozgalomnak az elnöke.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter még októberben beszélt arról, hogy az Európai Unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs válságra. Kiemelte: a migrációs és menekültügyi paktum, kizárólag az Európába érkező illegális migrációt erősíti, az azt szervező nemzetközi bűnözői hálózatot bátorítja. Itt olvashatja el a magyar kormány álláspontjának részleteit >>>