Az EU beleegyezik, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket 90 százalékban Ukrajna védelmi szükségleteire fordítsák.

Ezt Olaf Scholz német kancellár közölte kedden Lettország, Litvánia és Észtország miniszterelnökeivel közös sajtótájékoztatón mondta Rigában. A német politikus hozzátette: az erről szóló megállapodás jelenleg az összehangolás végső szakaszában van.

Európában ma konszenzus van abban, hogy az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételeket szeretnénk újból felhasználni. Ez jelentős összeg, évente több milliárdot tesz ki. Egyetértünk abban, hogy ezeknek a pénzeknek a 90 százalékát ukrán védelmi célokra akarjuk felhasználni

jelentette ki a német kancellár.

Mintegy 260 milliárd eurónyi orosz jegybanki pénzt fagyasztottak be a nyugaton azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajna teljes körű lerohanását. Ezen pénzeszközök nagy részét (mintegy 210 milliárd eurót) az Európai Unióban tartják, többek között készpénz és államkötvények formájában.

Európai cégek leányvállalatait sajátította ki a miniszterelnök

Putyin megdöbbentette az EU-t: az orosz elnök váratlanul úgy döntött, hogy kisajátítja a német Bosch és az olasz Ariston cégek oroszországi leányvállalatait. Berlin és Róma felháborodva reagált.

A részletekről ITT írtunk bővebben.