Családok milliói vesznek fel hitelt, hogy fedezni tudják az alapvető számlákat és kiadásokat. S ez nem a magyar, hanem a brit valóság.

A Guardian jelentkezett egy nagyon aggasztó és figyelemreméltó összeállítással a brit családok alatt ketyegő adósság-időzített bombáról, ugyanakkor azt is láthattuk, hogy Nagy-Britanniában azért még mindig könnyebb kimászni a gödörből, mint Európa kevésbé szerencsésebb régiójában (például a miénkben).

A lap annak kapcsán közölt cikket a nehéz helyzetben élő családokról, hogy Londonban a héten várhatóan ismét emelik a kamatlábakat, és ennek örve alatt olyan pénzügyi megoldásokat hirdetnek különféle cégek a közösségi oldalakon, amelyekkel még rosszabb helyzetbe kerülhetnek. Ugyanakkor a kamatlábak alakulása nemcsak a jelzáloghitelekre lesz hatással, félő, hogy sok esetben megszűnik a hitelfelvétel lehetősége is.

Döbbenetes, de

2,3 millió alacsony jövedelmű brit család számolt be arról, hogy a válság alatt kölcsönt vett fel, vagy valamilyen hitelből (hitelkártya, hitelkeret, stb.) fizette ki a rezsijét.

Közel 6 millió alacsony jövedelmű családnak van fedezetlen adóssága (hitelkártyák, folyószámlahitelek, személyi kölcsönök bankoktól, valamint hitelszövetkezetektől, illetve olyan pénzügyi intézményektől - payday lenders -, amelyek a következő havi fizetésig adnak kölcsönt viszonylag magas kamattal), és

idén májusban már 14,2 milliárd fonttal tartoztak.

A kamattartozás ebből 3,9 milliárd font, családonként átlagosan évi 675 font mínuszt tesz ki. 

A Guardian szerint azonban a rezsiszámlák kifizetéséhez használt hitelek sem akadályozzák meg, hogy a háztartások elmaradjanak a fizetésekkel:

  • hetvenöt százalékuk legalább egy rezsiszámlával, vagy hitelnyújtási kötelezettséggel kapcsolatban számolt be késedelemről, 
  • negyvennégy százalékuk pedig három vagy több számlával van késedelemben. 

Eközben 2,8 millió alacsony jövedelmű háztartás nyilatkozta, hogy 2021 májusa és 2023 májusa között elutasították a hitelfelvételi kezdeményezését.

A megélhetési költségek válsága egy veszélyes, új szakaszba lép

– mondta a Guardian-nek nyilatkozó közgazdász. Ezt azzal magyarázta, hogy az alacsony jövedelmű családok még ebben a válságos helyzetben is a fedezet nélküli hitelekre támaszkodnak annak érdekében, hogy ne kerüljenek még súlyosabb élethelyzetbe. 

Annak ellenére, hogy az infláció visszaesett, a válság második hullámának tragédiáját kockáztatjuk, mivel emberek milliói küzdenek azzal, hogy a növekvő kamatlábak mellett fizetni tudják a hitelüket

– osztotta meg az aggályát a szakértő, arra is figyelmeztetve, hogy miközben az emelkedő jelzáloghitelköltségek témája uralja a közbeszédet, a rövid lejáratú hitelek megfizethetőségének problémáját a szőnyeg alá söpörné a londoni vezetés. 

Egyre drágább egy brit hitellakás

A nulla közeli kamatok időszakában kényelmesen eladósodott több millió brit polgár lakásvásárláskor, most azonban, hogy az ország leszakadt az EU köldökzsinórjáról, erősen emelnie kell a kamatot a jegybanknak, hogy úrrá legyenek az inflációt. Jócskán nőnek a törlesztők. Bővebben >>>

Egy segítő civilszervezet részéről nyilatkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem reagál gyorsan a kormányzat,

az eredmény valószínűleg egy adósság-időzített bomba lesz,

mivel az emberek képtelenek lesznek megélni, vagy visszafizetni az elmúlt egy évben felhalmozott adósságokat – magyarázta.

S hogy milyen lehetőségek maradtak? 

A segítők természetesen itt is a brit bérek növelését szeretnék kikényszeríteni a kormányzattól, és legalább a legkiszolgáltatottabb családok esetén a rezsitartozások terheinek elengedését. 

A londoni kormány azt tervezi, hogy háztartásonként átlagosan 3300 font értékű támogatást nyújt, és az inflációval összhangban emelik a juttatásokat, valamint megemelték a minimálbért is. 

A Guardian-nek nyilatkozó kormányszóvivő szerint rekordösszegű, 90 millió fontot fordítottak az ingyenes adósságtanácsadás támogatására, valamint a Breathing Space program időt biztosít a pénzügyi nehézségekkel küzdőknek, megvédve az igénylőket a végrehajtási eljárásoktól, például a kilakoltatástól, de például túlfizetés esetén visszaszerzik a befizetett pénzt is. 

Magyar szemmel

Egyébként a hivatkozott Breathing Space egy valóban figyelemre méltó brit kormányzati program. Az Angliában élő magyarok körében érdeklődve ugyanakkor megoszlik erről a vélemény. Volt olyan is, aki szerint ez csak egy 30-60 napnyi időhúzás, és már egy öncsőddel is jobban jár az ember. Utóbbi intézménnyel elengedik a tartozása nagy részét, a maradékot pedig havonta fizeti, és addig egyetlen behajtó sem keresi. Viszont a következő öt évben nem lesz hitelképes, sőt, még egy internet előfizetést sem igényelhet meg. 

A Breathing Spacenek két változata van, egy alap és egy mentális krízisben szenvedők számára. Amennyiben az adós bizonyítja az adósság miatti mentális összeomlását, akkor további haladékot és segítséget kérhet, ugyanakkor az elmondások szerint, ha valaki bekerül a rendszerbe, mint mentális beteg, a vonatkozó listáról már nehezen jön le. 

Ugyanakkor abban egyetértettek, a brit támogatási rendszer nagyon kiterjedt, felsorolni is nehéz lenne, hány fajta támogatás van a bajbajutottak számára.