Az intézmény adatai szerint a 46 milliós lakosság több mint fele, 57,4 százaléka él szegénységben, amire mintegy 20 éve nem volt példa. A múlt hétvégén közzétett tanulmány szerint 27 millió a szegény ember a dél-amerikai országban, s 15 százalékuk egyenesen nélkülöző, vagyis élelmiszerszükségleteiket sem tudják fedezni.

Az Argentin Katolikus Egyetem szegénységkutató központja hagyományosan megbecsült és független intézmény a latin-amerikai országban, amely nagyobb földrajzi mintával és több területre kiterjedő adatgyűjtéssel dolgozik, mint a hivatalos statisztikai hivatal.

A tanulmány szerint a szegények aránya megugrásának fő oka a peso leértékelése, amit Javier Milei elnök kormánya nem sokkal hivatalba lépése után hajtott végre.

Emiatt ugrásszerűen nőtt a fogyasztói kosár és az élelmiszerek árszínvonala. A legsúlyosabban azok a munkás és középosztálybeli családok érintettek, amelyek nem részesülnek szociális támogatásban. A kutatók szerint a szegénységben élők aránya márciusban tetőzhet 60 százalék fölötti szinten.

A decemberben hivatalba lépett Milei a szegények arányának emelkedését az országot húsz éven át irányító politikai kasztrendszer valódi örökségének nevezte. Milei kampányában a gazdaság sokkterápiás kezelését és az állami kiadások jelentős csökkentését ígérte. Most úgy nyilatkozott, hogy kormánya az életét adná, hogy megváltoztassa Argentína társadalmi-gazdasági valóságát.

Január végén arról szóltak a hírek, hogy az egész ország szembefordult az új argentin elnökkel és általános sztrájk kezdődött Argentínában Javier Milei elnök kormányának reformtervei ellen. Itt vannak a részletek >>>