spanyolországi Pamplonában évente megtartott, hétnapos eseményen a futtatást követő bikaviadalon az állatokat általában több szúrást követően a matador egy karddöféssel végzi ki. Az állatvédő szervezetek azért fordultak Ferenc pápához az ügyben, mert a bikafuttatást a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezik meg.

Mivel az ilyen eseményeket gyakran katolikus szentek tiszteletére vagy keresztény ünnepek keretében tartják meg, a katolikus egyháznak kötelessége tenni az efféle bántalmazás ellen azzal, hogy a vallás nevében nyilvánosan elítéli a bikák kínzását

– fogalmaztak a PETA nemzetközi állatvédő szervezet olasz képviselői.

„Arra kérjük az pápát, hogy mint a római katolikus egyház feje, nyilvánosan ítélje el és utasítsa el azt a kínzást, amelynek a bikák a corrida során ki vannak téve” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Patrizia Re, a PETA szóvivője.

Nem példátlan, hogy az egyházfő szót emel a bikafuttatás ellen: V. Piusz pápa 1567-ben ediktumban ítélte el a bikaviadalokat, amiért azok szerinte „idegenek a keresztény kegyességtől és jótékonyságtól”, mitöbb a bikafuttatás „inkább démonoknak, mintsem embereknek való” gyakorlat, ám a kiátkozással fenyegető pápai rendelet hamar feledésbe merült.

Hét ember kórházban kötött ki egy bikaviadalon

Heten kerültek kórházba július 10-én, egyikük szúrt sebbel, a pamplonai bikafuttatás negyedik napján. A navarrai egyetemi kórház szerint a futtatás legsúlyosabb sérültjét a térdhajlatában szúrta meg szarvával a bika.

A város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett, egy hétig tartó ünnepségsorozaton minden reggel több ezer ember és egy tizenkét bikából álló csorda futott végig Pamplona belvárosának elkerített, 875 méteres szakaszán egészen a bikaviadal arénájáig.

A bikafuttatás bővelkedett feszült és ijesztő pillanatokban:

a rendkívül gyors, több mint 500 kilós bikák több futót is felökleltek és megtapostak a futam során.

200 euróért nézhetik a turisták

A helyszínen is hatalmas tömeg kísérte figyelemmel az eseményt a keresztutcákat lezáró palánkok tetejéről és a házak ablakaiból, balkonjairól.

Az utóbbi lehetőségért a turistáktól akár 200 eurót (76 ezer forint) is elkérnek a tulajdonosok.

A bikafuttatás utoljára 14 éve követelt emberéletet. A 27 éves madridi Daniel Gimeno szülei azóta minden július 10-én, a tragédia évfordulóján virágot helyeznek a baleset helyszínén.