Az elmúlt évek egyik gyakori problémája volt a társasházakhoz tartozó, osztatlan közös tulajdonban lévő teremgarázsokban található parkolóhelyek adásvétele. Ha valamelyik tulajdonos piacra dobta a lakását, akkor a többi tulajnak elővásárlási joga volt a parkolóhelyre, az időigényes eljárás miatt pedig a lakást is nehezebben lehetett eladni. 

Így az eladónak néha hónapokat kellett kutakodnia egy-egy tulajdonostárs címe után, és egyesével értesíteni őket, ami jelentős adminisztratív és pénzügyi terhet jelentett.

Új korszak kezdődött a társasházakban

Május 2-ától azonban már elég az adásvétel szándékáról szóló hirdetményt kitenni a társasház közös használatú helyiségeiben, nem kell külön szólni a többi tulajdonosnak. Soklakásos társasházban eddig is így jártak el az eladók, de néhány helyen ez nem tetszett a földhivatalnak, és elvárták a közvetlen, tértivevényes értesítést. 

A bíróság májusig ítélhetett úgy, hogy ha a többi tulajdonost nem értesítették postán, de három éven belül egyikük meg akarja venni a parkolóhelyet, akkor élhet elővásárlási jogával és megtámadhatja az adásvételt.

A parkolóhelyek külön helyrajzi számot kapnak

Májustól álláshely kategóriában már parkolóhelyeket is lehet nem lakáscélú ingatlanként regisztrálni.

Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a parkolóhelyek külön helyrajzi számot kapjanak, ezáltal a teremgarázs nem szükségszerűen kerül közös tulajdonba – mondta Tóth Angéla, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szenior ügyvédje. Ez az épülő és tervezett társasházaknál meg fogja oldani a problémát, viszont a jelenleg is közös tulajdonban álló teremgarázsok esetén módosítani kell a társasházi alapító okiratot. Ehhez azonban az összes tulajdonosnak le kellene mondani az elővásárlási jogáról.