Az előző, Tarlós István vezette főváros 2018-ban elkészítette a felújítás terveit, majd tavaly év elején kiírta a kivitelezői közbeszerzést is. A híd, a Váralagút, a pesti hídfőnél lévő villamosalagút, valamint a Széchenyi tér együttes felújítására magas, 34-35 milliárd forintos árajánlatokat kapott tavaly júniusban az előző városvezetés. A főváros eredetileg 23,7 milliárd forintot irányozott elő a munkálatokra, ebből hatmilliárd az állami hozzájárulás, nyolcmilliárdot pedig az Európai Beruházási Bank (EIB) eddig el nem költött csomagjából lehet lehívni, a többi pénz pedig a főváros saját forrásából adódott - írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint felelőtlenség lenne úgy elkezdeni a Lánchíd felújítását, hogy nem tudják, miből fizetik azt ki. A kormány jövő évi költségvetési tervezete szerint Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, a mintegy 29 milliárd forintos támogatással szemben 36 milliárdos elvonás áll. "Arra kell készülnünk, hogy a beruházás elkezdéséhez, a főváros anyagi helyzetét is pontosan kell látni. Jelenleg annyit tudunk, hogy a kormány el akarja vonni azt a pénzt, ami - akár minden évben - elég lenne arra, hogy a Lánchidat felújítsuk" - mondta a főpolgármester az RTL Híradónak adott interjúban.

Karácsony Gergely szerint a hidat folyamatosan vizsgálják, ahol kell javítják. Az átfogó szakértői véleményt pedig, amely szerint most kellett volna elkezdeni a felújítást, újra elkészíttetik.

A Lánchíd fel lesz újítva, akkor is, ha beleroskadunk

- fogalmazott a főpolgármester.

Kedden tartották volna a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülését, aminek halasztását kérte korábban a főpolgármester a nagy mértékű költségvetési elvonásra hivatkozva.