A Közti építésziroda már több afrikai referenciával is rendelkezik, de most ezek sora bővülhet egy 42 000 négyzetméteres zimbabwei épülettel. A CBZ Bank épületének megtervezésére meghirdetett pályázatra Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Zimbabwéből, Svájcból és Magyarországról hívtak meg összesen tíz tervezőirodát. Végül kilenc beérkezett munka közül nyert a magyar iroda terve.

„Zimbabwe egyik legnagyobb beruházására elnyert megbízásunk a Közti számára a kontinensre való visszatérés következő lépése lehet, hisz építészirodánk már több évtizeddel ezelőtt is tervezett épületeket Afrikában – idézik Tima Zoltánt, a Közti tervezési igazgatóját a pályázatról szóló közleményben. Ismertette, hogy Zimbabwe legnagyobb kereskedelmi bankjának új épülete a fővárosban Hararéban, a cég jelenlegi központja mellett valósul majd meg.

„A dél-afrikai helyszín egzotikus kihívást jelent a tervezésnél, hiszen magyar szemszögből még a nap is fordítva süt, éppen északról.” – avatott be a tervezés nehézségeibe Csízy László, az iroda projektvezető építésze.

A létesítmény középpontjában az épület zöld tüdejeként működő átrium áll. A fedett, átszellőztetett belső tér a teljes irodaházat átláthatóvá teszi. A multifunkciós épületben ügyfélkapcsolatokra épülő bankfiók, összenyitható konferenciatermek, valamint étterem és kávézó is helyet kaptak. A Közti építésztervezői arra is figyeltek, hogy a telken lévő ősfákat megőrizzék, a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelően.

A legnagyobb múltú magyar építésziroda egyébként már a hatvanas években is jelen volt Afrikában. A Közti nevéhez olyan jelentős beruházások megtervezése köthető, mint az algíri Olimpiai Stadion vagy az abujai magyar nagykövetség Nigériában. Emellett kórházak és iskolák – összesen közel száz megvalósult épület – szerepel a portfóliójukban. 

A Középülettervező Zrt. hazánk legrégebbi építészirodája, amelynél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Puskás Arénát, az Eiffel Műhelyházat, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B mólót is.