Országos átlagban a második negyedévben 50 nap alatt adtak el egy-egy lakóingatlant a tulajdonosok az ingatlan.com adatai szerint. Ez öt nappal több, mint az előző év második negyedében mért. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a lassulás a drágulás természetes velejárója, a magasabb árat a vevők egy része lassabban tudja előteremteni.

Emellett a korábbi évekhez képest a legkelendőbb lakások kínálata némiképp szűkült, alaposabban keresnek a vevőjelöltek.

Hány nap kell egy fővárosi lakás eladásához?

Budapesten a második negyedévben átlagosan 43 nap alatt találtak gazdára az ingatlan.com-on magánszemélyek által hirdetett lakások.

A leghamarabb a panellakások keltek el, 34 napon belül új tulajdonosuk lett. Balogh László szerint a panelek iránti érdeklődés évek óta fokozódik, emiatt egyre többe kerülnek, ám még így is olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál.

A budapesti téglalakások eladásához 46 nap kellett a második negyedévben, a legtöbbet pedig a családi házak eladóinak kellett várnia a vevőkre, átlagosan 88 napot.

Vidéken is pörög  piac

A megyei jogú városokban a lakóingatlanok eladásához 44 napra volt szükség, azaz mindössze 1 nappal volt hosszabb az értékesítési idő, mint a fővárosban. Ezekben a városokban is a paneleké a főszerep: 30 nap kell az eladásukhoz. Az itteni téglalakások 41 nap alatt, a családi házak 94 nap alatt kelnek el átlagosan.

A leghosszabb ideig a községekben kell várni az eladásra. A legkisebb településeken átlagosan majdnem 3 hónapot (82 napot) kell szánni egy-egy ingatlan értékesítésére.