Az utóbbi években kialakult kamatkörnyezetben sokan fordultak a magas hozammal kecsegtető lakásbefektetések felé, az albérletárak emelkedése pedig rátett egy lapáttal, különösen a fővárosban és a vidéki egyetemvárosokban. A lakáskiadás továbbra is jó befektetést jelent, igaz, az elmúlt évekhez képest kicsit kevesebb lett a hozam - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. A kutatás több mint 900 ezer 2018-ban és 2019-ben aktív, de a piacról már lekerült eladó és kiadó ingatlanhirdetés alapján vizsgálta a 20-100 négyzetméteres lakások bérleti díjából és eladási árából kalkulált hozamait.

Balogh László, a portál vezető szakértője szerint a kiadásból származó hozamcsökkenést elsősorban az okozza, hogy a lakások ára folyamatosan emelkedik -  a legfrissebb KSH-adatok szerint 2018-ban 36,2 százalékkal voltak drágábbak a használt lakások, mint 2015-ben. Ugyanakkor Budapesten belül vannak kiemelkedő hozamot termelő városrészek. A kisebb alapterületű fővárosi garzonlakásoknál például magasabb az átlagos hozam.

A külső kerületekben ugyan erőteljes drágulás ment végbe az elmúlt 1-2 évben, de még mindig viszonylag alacsonyak az ottani árak a központhoz képest, és a lakásbérlők körében népszerűek ezek a térségek. Ezzel magyarázható, hogy például a XXIII. kerületben vagy a XVIII. kerületben és Csepelen is 7 százalék körüli hozamot lehet elérni egy lakással.

Hozamtermelés szempontjából a legrosszabbul a legdrágább V. kerület teljesít, amely 4,5 százalékos hozamot ígér. 2015 elején a 20-100 négyzetméteres V. kerületi lakások átlagos négyzetméterára 2015 első negyedévében 480 ezer forint volt, az idén azonban már 1,1 millió forint közelébe került. A négyzetméterre vetített bérleti díj 2800 forintról 4000 forintra ugrott.

Legjobb városok vidéken

Vidéken elsősorban az egyetemvárosokban és a gazdaságilag erős városokban élénk az albérletpiac. Például a 2,7 százalékos munkanélküliséggel rendelkező Tatabányán kedvező 7,2 százalékos hozamot lehet elérni, az egyetemvárosok közül pedig Miskolc nyújt kiemelkedő, 7,6 százalékos hozamot, de Pécs is vonzó a 7 százalék körüli hozammal. A gazdaságilag erősnek mondható megyeszékhelyek közül Székesfehérváron 6,1 százalékkal adhatók ki a lakások, Győrben 5,9 százalékot mért az ingatlan.com.

Legalább 10-20 millió kell a befektetőknek, hogy labdába rúgjanak

Balogh László szerint Budapesten legalább 15-20 millió, a többi nagyvárosban 10-15 millió forint szükséges, hogy valaki befektetőként jelenjen meg a lakáspiacon. Részben emiatt, részben pedig a befektetés hozamánál alacsonyabb hitelkamatok miatt egyre népszerűbb a hitelre történő vásárlás a befektetők körében is. A hitelfelvétellel kombinált befektetés viszont kockázatos, és csak azoknak javasolt, akik más biztos jövedelemforrással is rendelkeznek. Hozzátette, május elején a legkedvezőbb 10 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (thm) 4,5-4,8 százalék, márpedig ez egyelőre elmarad a jelenlegi ingatlanpiaci hozamoktól.