Egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között – írja közleményében a Metrodom. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB – vagy jobb – energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek kordában tarthatók maradnak a kiszemelt ingatlanban. Az e kategóriába tartozó lakásokban a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is, tehát egész évben a lehető legkedvezményesebb, rezsicsökkentett árszabással lehet számolni.

A magyar lakosságnak az összes kiadásának évről-évre egyre kisebb hányadát kellett lakásfenntartásra és háztartási energiára szánnia az elmúlt évtizedben – egészen mostanáig. 2010-ben a lakosság a kiadásainak negyedét volt kénytelen erre a célra fordítani, 2020-ra pedig már kevesebb mint az ötödét, egészen pontosan 18,6 százalékát. A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése e csökkenő tendenciának biztosan véget vet. A kevésbé modern ingatlanok lakói csak a spórolás és a lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

A Metrodom februárjában, még a háború kirobbanása előtt végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat. „A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják" – mondta a vállalat értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás.

Az eddig 28 házat és több mint 4 000 lakást felépítő és átadó ingatlanfejlesztő a Dual Eco fűtési-hűtési rendszert alkalmazza, amelynek köszönhetően ezek az otthonok már BB, vagy annál is jobb energetikai besorolási osztályba tartoznak. Egy másfél szobás lakás a leghidegebb téli hónapokban sem igényelt átlagosan 30 köbméternél több gázt a fűtéshez és a vízmelegítéshez. Elektromos áramból a már korábban említett hőszivattyús rendszer az úgynevezett H tarifával fogyaszt, azaz október közepétől április közepéig „rezsicsökkentett” áron, 36 Ft/kWh mellett megy a fűtés, nyáron pedig az emelt 71 Ft-os tarifával működik a hűtés, hasonlóan a légkondicionáló berendezésekhez.

Egy másfél szobás lakás átlagfogyasztása 70kWh a téli hónapokban, a nyári hónapokban pedig 90kWh a hűtés miatt. (Nyáron ehhez jön még körülbelül 10-15m3 gázfogyasztás, a melegvíz előállításához.) Ez utóbbi adat akkor válik igazán értékessé, ha hozzátesszük, hogy egy ilyen lakásban a Dual Eco hűtő- és fűtő rendszer helyett split klímát alkalmazva akár naponta 15-25kW lehet a légkondicionáló fogyasztása. „A Dual Eco rendszerrel épített BB energetikai besorolású lakásokban a gázfogyasztás tehát jócskán alulmarad az „átlagfogyasztásként” meghatározott 144 m3/hó értéknél, azaz a korszerű, nem különösen nagy méretű ingatlanok lakói vagy vásárlói megnyugodhatnak: a lakások teljes gázfogyasztása a kedvezményes rezsidíj mellett finanszírozható” – mondta Kricsfalussy. A modern, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott garzonok tulajdonosai télen sem kell, hogy 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számoljanak, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.