A felszámolási eljárás alatt álló, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. két budapesti, II. kerület Széll Kálmán téri ingatlanát hirdette meg eladásra a felszámoló - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben (EÉR) megjelent hirdetményekből.

Az egyik egy 396 négyzetméteres üzlethelyiség (előadó, kávézó és iroda, a fenti képen) a Széll Kálmán tér 11. szám alatti társasház földszintjén, a másik pedig a ház első emeletén egy 82 négyzetméteres lakás. Az előbbi becsült értéke és minimálára nettó 326,2 millió forint, az utóbbié 88,2 millió forint. (Az értékesítés a fordított adózás szabályai alapján történik, az adóalany vevő fizeti meg az adót az államnak, ha a vevő magánszemély, akkor a 27 százalék áfát az ajánlati áron felül kell megfizetnie az eladónak.)

Mindkét ingatlan "átlagos állapotú" és közművesített, a ház az 1900-as években épült, a lakás legutóbb 2012-ben volt felújítva, az iroda 2007-ben. A felszámoló tudomása szerint senkinek nincs elővásárlási jogosultsága, a pályázatok közül az ajánlott ár alapján fognak nyertest választani.

Frekventált hely

A ház a Széll Kálmán tér Szilágyi Erzsébet fasor és a Retek utca kereszteződésében, társasházak, kereskedelmi és szolgáltatóegységek környezetében helyezkedik el, tömegközlekedéssel és autóval könnyen megközelíthető, parkolni a szomszédos utcában lehet.

Mindkét ingatlan megvásárlására október 20-ig lehet jelentkezni, a pályázatokat október 21-től számítva egy hónapig lehet benyújtani az EÉR-en keresztül.

Széll Kálmán tér 11.
Széll Kálmán tér 11., eladó lakás az 1. emeleten
Kép: EÉR

Több ingatlanuk volt

A meghirdetett két ingatlan tulajdoni lapja szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 218 millió forint és járulékai erejéig van bejegyezve végrehajtási jog, valamint - mások mellett - a hitelező Oberbank AG Magyarországi Fióktelepének van több száz millió forint összértékben bejegyezve zálogjoga a két ingatlanra, valamint más, a házban lévő, valamint a Széll Kálmán tér 8. és 9. alatti ingatlanokra, egyetemlegesen. (Érdekesség, hogy a 9. szám alatti ingatlanban az állami Családbarát Magyarország Központ Nkft. működtet "ügyfélpontot", így feltételezhetően már új tulajdonosa van.)

Megjelent az állami felszámoló

A Human Operator felszámolása 2018 szeptember végén indult el, a bíróság által kijelölt felszámolója a Rose Consulting Kft. volt (amely egy 2013-ban válságmenedzselésre létrehozott cég), majd idén márciusban lecserélték az állami felszámolóra, a Nemzeti Reorganizációs Nkft.-re (NRN). (Az NRN az Orbán-kormány által "stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek" minősített cégek csőd- és felszámolási eljárásaiban működött közre kezdetben, majd a csődtörvény "veszélyhelyzeti" felülvizsgálata nyomán 2021-től kibővítették a feladatait, többek közt azzal, hogy az NRN jár el "bűnügyi vagyont érintő felszámolási eljárások során felszámolóként", valamint akkor, ha "az adós ellen folyamatban lévő eljárásban bűnügyi hitelezői igénybejelentés történik", a bíróság az állami felszámolóra cseréli a korábbi felszámolót. - Ez indokolhatja, hogy Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó cégk élére állami felszámoló került.)

A Széll Kálmán tér 11. volt a székhelye a Human Operator 25 százalékos tulajdonában lévő TeleQuest Telemarketing Kft.-nek, amelynek üzletrészét a korábbi felszámoló, a Rose Consulting többször megkísérelt eladni, három éve, egyre alacsonyabb irányáron, 2 millióról 600 ezerre csökkentve a minimálárat. A nagy értékű ingatlanokat azonban csak most, az állami felszámoló hirdette meg eladásra.

Hatmilliárdos károkozás a vád

A főként diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó Human Operator vezérigazgatója és legnagyobb (a jegyzett tőke arányában 26 százalékos) tulajdonosa Czeglédy Csaba volt, aki a DK szombathelyi önkormányzati képviselője. Ellene és húsz társa ellen több mint három és fél évvel ezelőtt emeltek vádat költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A Szegedi Törvényszék húsz vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, hét vádlott esetében pedig már ítéletet hozott (vannak, akik 1,5-3 év börtönbüntetést kaptak). A Szegedi Ítélőtábla a büntetőügy elbírálásából a Szegedi Törvényszéket kizárta és az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki, az eljárás ott zajlik - derül ki a törvényszék honlapjáról.

A vád szerint Czeglédy a Human Operator vezetőjeként olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja volt a társaság adó- és járulékfizetési kötelezettségének csökkentése. "A bűnszervezet működése során, a multinacionális vállalatoknak, illetve vállalkozásoknak 2011. és 2017. között közvetített diákmunkaerő szolgáltatás teljesítése vonatkozásában olyan számlázási láncolatot alakított ki,

  • mely alsó szintjén iskolaszövetkezetek,
  • középső szintjén a csupán átszámlázást végző gazdasági társaságok,
  • felső szintjén pedig a Human Operator állt.

A Human Operator a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron alvállalkozóin keresztül látta el, mely társaságok a munkaerőt oly módon biztosították, hogy a megrendelt munkák elvégzésére az iskolaszövetkezetekkel kötöttek szerződést" - áll a vádiratban. A közterheket az iskolaszövetkezeteknek kellett volna megfizetni, de erre nem, vagy csak kis mértékben került sor, az ügyészség szerint "a bűnszervezet működési rendszeréből eredően módjuk sem volt, a tényleges irányítóknak szándékában sem állt" közterhet fizetni.

A vád szerint a bűnszervezet működtetésében 21 személy vett részt nyolc iskolaszövetkezet, két kft. és egy zrt. (az utóbbi a Human Operator) keretében, az állami költségvetésnek összesen 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva. Czeglédy, mint elsőrendű vádlott vonatkozásában még nem született ítélet.