Budapest egyik legnépszerűbb parkja, a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület ezzel ismét hazai tulajdonba került - jelentette be a Market. A terület korábbi tulajdonosa a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoport volt. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Az új tulajdonos a Kopaszi-gát parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik. Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

A Market Építő Zrt. Orbán Viktor miniszterelnök "kötélbarátja", Garancsi István - többek közt a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, ingatlan- és építőiparban, gázüzletben érdekelt - milliárdos üzletember többségi tulajdonában van. Garancsi cége, a Garhartt Invest 2014 Zrt. tavaly novemberben szerzett többségi befolyást a Market Építőben. Ez a társaság építi fővállalkozóként, több mint nettó 38 milliárd forintért az új fővárosi úszópalotát is a 2017-es úszó vb-re. Garancsi vagyonát 19 milliárd forintra becsülte a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa.

Eximbankos jelzálog a vevő cégek üzletrészein

A Céginfo.hu adatai szerint a River Dunainvest Kft. üzletrészein az állami Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek (Eximbank) zálogjog van bejegyezve 2015. december 1-jétől. E kft. többségi tulajdonosa a CEPEI Vagyonkezelő Zrt. (tulajdonos Kóbor Miklós, volt wallisos), valamint az Unione-C Ingatlanfejlesztő Kft. (ez a Market Építő kisebbségi tulajdonosához, Scheer Sándorhoz köthető cég).

A Market Asset Management Kft. a Market Építő tulajdonában van, az üzletrészén szintén az Eximbank zálogjoga van bejegyezve 2015. december 1-jétől a cégadatokban. Ez alapján feltételezhető, hogy hitelt kaptak a cégek az állami banktól.

A Válasz.hu friss, hétfői információi szerint az állami Eximbank 52 millió eurós, azaz mintegy 16,5 milliárd forintos hitelt nyújtott a cégeknek a Kopaszi-gát megvásárlásához.

A Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.-t 3 milliós jegyzett tőkével 2015 májusában alapította a Market Építő, a főtevékenysége mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás.

"A Kopaszi-gát Budapest egyik legkedveltebb rekreációs célpontja, Dél-Buda pedig a lakás- és irodakeresők között egyaránt rendkívül népszerű" - írták a közleményben.

A terület az 1-es villamosvonal bővítését és a 4-es metró átadását követően az elmúlt években még inkább bekapcsolódott a főváros vérkeringésébe, az egyedülálló adottságú, Duna-közeli, jelenleg kihasználatlan területek fejlesztésével pedig lehetővé válik egy új, multifunkciós városnegyed kialakítása Dél-Budán. Ismertetése szerint a Property Market Kft. már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket.