„A tavalyi év gyenge forgalma ellenére sem csökkent a 20 négyzetméter alatti minilakások iránti kereslet a hazai ingatlanpiacon. A Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján a tavalyihoz hasonlóan, változatlanul az összes adásvétel 1 százalékábanban szerepelt 10-20 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező lakás vagy ház” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A korábbiakkal ellentétben tavaly azonban a vidéki területeken kelt el több kis alapterületű otthon, a fővárosi lokációval rendelkező ingatlanok ezúttal csak az összes értékesített minilakás 42 százalékát tették ki. Vidéken inkább a kisebb otthonba költözés motiválta az ügyfeleket a megfizethető kislakások vásárlására, míg Budapesten zömében befektetési céllal döntöttek az alacsony fenntartási költséggel rendelkező ingatlantípus mellett” – tette hozzá a szakértő.

A minilakások mind egyediek és a maguk nemében különlegesek, hiszen többségében valamilyen egyéb funkciót betöltő vagy kihasználatlanul álló kisebb helyiség teljes átalakításával kialakított otthonok ezek, ennek megfelelően vásárlásuk során kiemelt figyelemmel szükséges eljárni. A fővárosi bérházak régi gondok- vagy cselédlakásai, földszinten vagy a szuterénben található tárolói, esetleg garázsai alapos tervezés után, mindennapi lakhatásra alkalmas, összkomfortos lakásokká alakíthatóak, azonban, ha a vevő ilyen módon kialakított kislakás vásárlása mellett dönt, érdemes gyakorlott ingatlanszakértő véleményét is kikérni. Mind a szétválasztott,

mind a tárolóból vagy garázsból átalakított lakásoknál fontos ellenőrizni a tulajdoni lapot, hogy a valóságnak megfelelő adatok szerepeljenek a dokumentációban, ami a későbbi értékesítés, esetleg hitelfelvétel zökkenőmentes ügyintézése miatt kiemelt jelentőségű.

„Ingatlanpiaci befektetők a régi, klasszikus nagypolgári vagy az átlagos méretű, könnyen alakítható 50-60 négyzetméteres ingatlanokat gyakorta osztják fel kettő, vagy akár három kisebb alapterületű lakásra. Az így kialakított, teljeskörűen felújított lakásokat könnyebben és nagyobb haszonnal tudják értékesíteni, mintha megtartanák a régi elrendezést, azonban az adásvétel szempontjából nem mindegy az sem, hogy a társasház adott-e engedélyt a nagy lakás szétválasztására, illetve, hogy az ingatlanok rendelkeznek-e önálló mérőórákkal” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

A fővárosban inkább a belvárosi területeken, valamint a befektetők által is preferált, VI., VII., és XIII. kerületben kelendőek a társasházi kislakások, de a tavalyi év során a hitelezési és gazdasági nehézségek miatt gyakori jelenségként fordult elő az is, hogy azok az ügyfelek, akik élethelyzetük változásából adódóan kötözni kényszerültek, csekély alapterülettel rendelkező, kertkapcsolatos kisházakat választottak zömében vidéken.

A 2023-as év során a Duna House közreműködésével értékesített

  • 20 négyzetméteres vagy az alatti alapterülettel rendelkező otthonok négyzetméterára lokációtól és állapottól függően 400 ezertől 1,7 millió forintig terjed a fővárosban,
  • a vidéki területeken azonban már akár 100 ezer forint alatti négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni 20 négyzetméteres, lakható állapotú kisházhoz.

Hasonló élettérrel és tekintélyes telekkel rendelkező, felújítandó vagy bontandó kisházért, hétvégi házért, ideális lokáció esetén, Budapest agglomerációjában azonban 2,5 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetnek az eladók. Éppen egy ilyen, 20 négyzetméteres, fővárosi agglomerációs településen található ingatlan, pontosabban inkább a hozzá tartozó telek volt a tavalyi év csúcstartója, amelyért a legmagasabb összeget, 51 millió forintot adott a vevő, míg egy VI. kerületi, nagyon jó állapotú, szintén 20 négyzetméteres kislakás közel 30 millió forintos kiadást jelentett tavaly. Az se keseredjen el, akinek kevesebb mozgósítható tőke áll rendelkezésére, ugyanis a XIX. kerületben már 5 millió forintért is lehetett kapni lakható, 12 négyzetméteres kislakást.