Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az összeurópai STOXX 600 változatlanul, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,06 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.

  • Londoban az FTSE 100 index 0,15 százalékkal csökkent,
  • a frankfruti DAX 0,06 százalékkal kezdett alacsonyabban,
  • a CAC 40 index Párizsban 0,30 százalékkal emelkedett.
  • A miánói tőzsde 0,12 százalékos,
  • a madridi 0,29 százalékos indexemelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést.    

Az értékpapírpiacokon továbbra is a globális gazdasági és kamatkilátások értékelése a befektetői hangulatot szabályozó alapvető tényező. Hétfőn jelentősebb piacmozgató hírek híján az európai tőzsdék egyértelmű irány nélkül kezdték a kereskedést.

A héten a befektetők számára tájékozódási pontként szolgálhatnak az európai feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-mutatók, valamint a német ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulati felmérése.

Az olajár hétfőn tovább emelkedett a pénteki négy százalék után. Az OPEC+ a hét végén arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy további termeléscsökkentést készül elfogadni november 26-i ülésén. Elemzők szerint

Szaúd-Arábia és Oroszország átgörgetik a jövő évre a már bejelentett termeléscsökkentési kereteiket.

Az olajár mindenesetre mintegy 20 százalékkal marad el a szeptemberben elért idei csúcstól a kellően magas kínálat tükrében.

Az európai kereskedési idő kezdetén a WTI nyersolaj ára 0,58 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,47 dolláron, a Brent ára 0,42 százalékkal emelkedett 80,94 dollárra.

Az arany ára az elmúlt heti két százalék emelkedés után kissé lefelé korrigált hétfőn. A dollárindex 11 heti mélypontra húzódott vissza. Az euró jegyzése augusztus óta az első alkalommal emelkedett 1,09 dollár fölé.

Az arany spot jegyzése 0,07 százalékkal áll alacsonyabban 1978,60 dolláron. A dollárindex 0,10 százalékkal csökkent 103,71 pontra. Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,0915 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!