Egy új tanulmány, amelyet a Glasgow-i Egyetem vezetett, és az APA Journal of Experimental Psychology című folyóiratban jelent meg, egy észlelésen alapuló, adatvezérelt módszerrel azonosította azokat a konkrét 3D-s arcvonásokat, amelyek a társadalmi osztályhelyzet észlelését befolyásolják, és megmutatta, hogy ezek hogyan kapcsolódnak más, sztereotípiákkal kapcsolatos előítéletekkel.

Az egyetem pszichológiai és idegtudományi karának kutatócsoportja által vezetett kutatás arra a kérdésre összpontosított, hogy mitől tűnik valaki magasabb vagy alacsonyabb társadalmi osztályba tartozónak (gazdagnak vagy szegénynek), és hogyan kapcsolódnak ezek a külsőségek a kompetencia, a dominancia és a megbízhatóság észleléséhez olyan tulajdonságokhoz, amelyek sztereotip módon kapcsolódnak a társadalmi osztályhoz. A vizsgálatot nyugati kultúrákból származó fehér résztvevőkkel végezték el, nagyszámú arckifejezést feldolgozva.

Az eredmények az arcvonások egyedi konstellációját mutatják, amelyek a társadalmi osztály megítélésének alapjául szolgálnak.

A szegénynek ítélt arcok olyan sajátos jellemzőket mutattak, mint a szélesebb, rövidebb és laposabb, lefelé fordított szájjal és sötétebb, hűvösebb arcszínnel. Ezen arcvonások mindegyike a tekintetet inkompetensebbnek, ridegebbnek vagy megbízhatatlanabbnak tüntette fel. Ezzel szemben a gazdagnak érzékelt arcok keskenyebbek és hosszabbak voltak, felfelé görbülő szájjal és világosabb, melegebb arcszínnel: olyan jellemzőkkel, amelyek megfeleltek a hozzáértés, a melegség és a megbízhatóság érzékelésével kapcsolatos jellemzőknek.

Sztereotípiák fogságában

Thora Bjornsdottir, a tanulmány szerzője, a Stirlingi Egyetem docense elmondta: „Azáltal, hogy feltárjuk azokat az arcvonásokat, amelyek e szubjektív ítéletek hátterében állnak, új betekintést nyújtunk abba, hogy mitől néz ki valaki gazdagnak vagy szegénynek, és megmutatjuk, hogy ezek az ítéletek hogyan kapcsolódnak a pozitív és negatív sztereotípiákhoz.”

Az eredmények azt sugallják, hogy a társadalmi osztálysztereotípiák magyarázzák az arc megjelenése és az egyének társadalmi osztályhelyzetének megítélése közötti kapcsolatot. Ez rávilágít arra, hogy az általunk vallott sztereotípiák hatással vannak arra, hogy hogyan érzékelünk másokat.

Rachael E. Jack, a számítógépes társadalmi megismerés professzora hozzátette: Kutatásunk bemutatja, hogy az egyes arcjellemzők központi szerepet játszanak a társadalmi osztályról alkotott elképzelések és a kapcsolódó sztereotípiák összekapcsolásában. Ezek az eredmények nem csak a központi társadalmi észlelési elméletek megértése szempontjából értékesek, hanem segíthetnek az elfogult észlelések megszakítására irányuló jövőbeli beavatkozásokban is.