Szijjártó Péter a Nemzeti Sportnak adott interjújának úgy fogalmazott, hogy ,,a zászlóshajót mindig követik kisebb hajók”, más helyszínekkel szemben kedvezményes adó- és jogi környezet, a nyugalom, a biztonság ,,felértékelő szempontok”.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, kedden a miniszter bejelentette, hogy Budapestre kerül a Nemzetközi Úszószövetség új központja, az erről szóló megállapodást Fukuokában írták alá, ehhez pedig a kormányzat 15 éven képes ingyen biztosítani a helyszínt, az adókedvezmények és mentességek mellett – ezen felül egyeztetéseket is kész kezdeményezni a szükséges infrastrukturális beruházásokról.

A költözés Szijjártó szerint már idén ősszel kezdetét veszi, először egy informatikai és logisztikai szakemberekből álló előkészítő csapat érkezik. Hozzátette, 2026 negyedik negyedévére kell mindennek elkészülnie. Állítása szerint egy 65-70 fős nemzetközi stáb dolgozik majd itt, akiknek a többsége magyar lesz. Az infrastrukturális fejlesztésük konkrétumairól az év végéig kell megállapodást kötni.

Szijjártó interjújában azt mondta, a szövetség képzési és szakmai feladatokat is telepítene az új székhelyére.

A miniszter kiemelte, szeretnék, ha a világ úszósportjának a középpontja nálunk lenne.

Tökéletes edzőhelyszínek

Az új létesítményben, melyet a WA a Fukuokában tartott keddi kongresszusán mutatott be, két medence kapott helyett, a mű- és toronyugrás mellett a szupertoronyugrás versenyzői is edzési lehetőséget kapnak benne. Huszain al-Muszallam a kongresszuson úgy nyilatkozott, az új központban ,,nem az elnöki irodát, hanem vizet, tökéletes edzőhelyszíneket” fognak találni az oda látogatók.

Magyarország egyébként 2017 és 2022 után 2027-ben is vizes-világbajnokságot rendez.

Szijjártó Péter: A kocka el van vetve, ezek a gyárak létrejönnek

Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben--->