További – 2,3 milliárd dolláros – nem katonai segélyt jelentett be Ukrajnának Jun Szok Jol dél-koreai elnök vasárnap a G20 újdelhi csúcstalálkozóján.

Háromszázmillió dollárt 2024-ben folyósítanak humanitárius segélyként, a fennmaradó 2 milliárd dollárt 2025-től kapja meg Ukrajna hosszú lejáratú, alacsony kamatozású kölcsönök formájában a Dél-Korea és más országok közötti együttműködés ösztönzésére létrehozott Gazdaságfejlesztési Együttműködési Alap (EDCF) révén.

Dél-Korea részt vesz az Oroszország elleni pénzügyi szankciókban, és humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának. Kijev kérése ellenére a kelet-ázsiai ország nem küld fegyvereket Ukrajnának.

Legutóbb májusban, a hét legfejlettebb ipari ország (G7) hirosimai csúcstalálkozóján tett ígéretet a dél-koreai elnök ukrán kollégájának, hogy olyan eszközöket küld, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége van, köztük aknamentesítő berendezéseket és mentőautókat a hadsereg számára.

Az orosz külügyminiszter szerint sikeres volt a G20-as csúcstalálkozó

Az orosz külügyér elégedetten nyilatkozott a legnagyobb fejlett és feltörekvő országok alkotta G20-csoport csúcstalálkozóját követően, a brazil elnök szerint nem szabad zátonyra futtatni a csúcsot geopolitikai ügyek miatt, és azt is elmondta, hogy Brazíliában nem fogják letartóztatni Vlagyimir Putyint. A brit miniszterelnök arról beszélt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe, Kína pedig felszólította az EU-t, hogy legyen átláthatóbb.

(via MTI)