Sikeresnek nevezte vasárnap a G20 csúcstalálkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió és immár az Afrikai Unió alkotta országcsoport nem bírálta nyíltan Oroszországot az ukrajnai háború miatt.

„A csúcstalálkozó kétségkívül sikeres volt” – idézi Lavrovot az MTI, aki a sajtótájékoztatóján azt is hozzátette, hogy „sikerült elhárítanunk a Nyugat arra irányuló kísérleteit, hogy ukránosítsák a csúcstalálkozó napirendjét”.

„A szövegben egyáltalán nem említik Oroszországot” – mondta a miniszter a zárónyilatkozatra utalva. Az indiai elnökségnek Lavrov szerint „valóban sikerült a globális Délt képviselő résztvevőket egyesíteni”.

Karcsúnak tűnő zárónyilatkozat: az ukránoknak nem tetszik, az amerikaiak szerint „nagyon jó munka”

Az ukrajnai háborúról a G20-vezetők csak annyit szögeztek le zárónyilatkozatukban, hogy 

minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától területszerzés céljából.

Kijev szombaton bírálta a nyilatkozatot. A G20-nak nincs mire büszkének lennie – jelentette ki Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója úgy ítélte meg, hogy a szöveg megfogalmazása, különös tekintettel az Ukrajnával kapcsolatos részre, „nagyon jó munka”.

A brazilok nem fogják letartóztatni Putyint

Nem szabad, hogy bizonyos geopolitikai ügyek zátonyra futtassák a G20-as országcsoport újdelhi csúcstalálkozóját – figyelmeztetett Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a csúcstalálkozón. „Nem áll érdekünkben a G20-ak megosztottsága. Konfliktus helyett békére és együttműködésre van szükségünk” – szögezte le az államfő.

India vasárnap, a csúcstalálkozó záróeseményén hivatalosan is átadta a G20-ak soros elnökségi tisztét Brazíliának.

Lula előző nap, a Firstpost című indiai hírportálnak adott interjújában továbbá elmondta, a brazil hatóságok nem fogják letartóztatni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha úgy dönt, részt vesz a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i csúcstalálkozóján.

„Úgy gondolom, Putyin nyugodtan eljöhet Brazíliába. Annyit mondok, amíg én vagyok Brazília elnöke, és ő eljön az országba, semmiképpen nem tartóztatják le”

– jelentette ki a brazil elnök. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország ad helyet a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport legközelebbi csúcstalálkozójának, melyre ő maga is el kíván menni, s úgy vélte, orosz kollégája viszonozza majd a látogatást.

Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Amennyiben olyan országba utazik, amely részese az ICC statútumának, letartóztathatják. Brazília e statútumot 2000-ben írta alá. Putyint azóta több nemzetközi eseményen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviselte. Korábban Cyril Ramaphosa, a dél-afrikai köztársaság elnöke már kérte az ICC-t, hogy a BRICS-országok augusztus találkozóján ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, „mert az hadüzenetnek minősülne”. Az eseményen Oroszországot végül Lavrov képviselte.

Rishi Sunak szerint Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak szerint Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe. A londoni kormányfői hivatal vasárnapi tájékoztatása szerint Sunak személyesen vetette fel ezzel kapcsolatos aggályait Li Csiang kínai miniszterelnöknek a G20-as csúcstalálkozón.

Az ügy előzményeként vasárnap kiderült, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával. A londoni rendőrség vasárnapi közleményében hivatalosan megerősítette a két fiatal férfi őrizetbe vételét, és közölte azt is, hogy a nyomozók a vizsgálat részeként több helyszínen házkutatásokat tartottak. A Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának feladatkörébe tartozik a kémkedési esetek kivizsgálása is, és kormányforrásokból származó hivatalos vasárnapi értesülések szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy 

az őrizete vett – eddig meg nem nevezett – két ember közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

A Downing Street szóvivője vasárnapi tájékoztatásában közölte: a G20-csúcson Rishi Sunak miniszterelnök tárgyalt Li Csiang kínai kormányfővel és „hangot adott mélységes aggodalmának amiatt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe”. Sunak közölte Li Csianggal, hogy London ezt elfogadhatatlannak tartja.

Kína felszólította az EU-t, hogy legyen átláthatóbb

A Kína és az Európai Unió közötti együttműködés mélyítésére szólított fel a kínai miniszterelnök a G20-csúcson. Li Csiang emellett felszólította az Európai Uniót, tartsa nyitva piacait és teremtsen átlátható, tisztességes piaci feltételeket az Európába befektetni kívánó kínai vállalatok számára.