pénzügyőrök egy bolgár kamiont ellenőriztek, amely a fuvarlevél szerint Bulgáriából gyűjtőárut vitt Németországba. A járőrök a raktér tételes átvizsgálása közben, három olyan raklapot is találtak, amelyek „a felrakodási jegyzék szerint nem voltak azonosíthatók". A felstócolt dobozokban 4240 üveg, különböző márkajelzésű és kiszerelésű parfümöt találtak.

Az előzetes szakértői vélemény szerint valamennyi termék hamisítvány, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba. A sofőr a lefoglalt áruk eredetét, származását nem tudta igazolni, és kísérő dokumentumot sem tudott bemutatni.

A NAV járőrei a több mint 138 millió forint értékű hamis árut lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre-másra bukkannak fel hamis termékek a piacokon.

Az Európai Bizottság és az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szerint az előző évihez képest a hamis tárgyak becsült értéke 3 százalékkal nőtt tavaly. A legtöbb esetben játékok, cigaretták, rögzített CD-k és csomagolóanyagok, továbbá DVD-k voltak az elkobzott termékek között.A legtöbb hamis terméket – több mint 96 százalékukat – tíz uniós tagállamban (Olaszország, Franciaország, Hollandia, Bulgária, Németország, Litvánia, Spanyolország, Magyarország, Görögország és Portugália) foglalták le, erről itt írtunk részletesen >>>