Zajlik a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolásának finomhangolása, az ősszel pedig megszülethetnek a döntések is. A változásra az uniós elvárások miatt van szükség, legkésőbb 2024. január 1-jétől – írja a Világgazdaság.

Az Energiaügyi Minisztérium nyilatkozata alapján azért kell jövőre új rendszert bevezetni, mert az eddigi csak részben felel meg a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) tulajdonosai és az áramszolgáltatójuk között használt, úgynevezett szaldóelszámolás az uniós jogszabályoknak.

A cikk szerint

elsősorban az éves szaldót kell megszüntetni, ennek alapján a napelemes házak évente csak egyszer fizetnek különbözetet, a szerint, hogy amennyivel több energiát használtak az országos készletből, mint amennyit beletettek a saját napelemükkel.

Ha ez negatív tartományban van, akkor természetesen pénz kapnak vissza, az elszámolás pedig rezsicsökkentett áron történik. Ez a rendszer a háztartásoknak kedvez, az Európai Unió viszont ennél pontosabb rendszert szeretne, ahol a háztartások reális árat kapnak az áramukért.

A Világgazdaság azt írja, hogy vélhetőleg csak úgy lehet megfelelni az uniós elvárásoknak, ha az érintett lakossági napelemesek kikerülnek a hatósági tarifát használó egyetemes szolgáltatásból.

Bár ez óriási változás lenne, két oldalát is meg kell nézni a dolognak.

Egyrészt a lakosság több pénzt kapna a megtermelt áramért, másrészt viszont le kellene mondaniuk a rezsicsökkentett áramról.

A portál arra következtet, hogy emiatt még nem kerülnének ki az egyetemes szolgáltatásból, de egyelőre velük sem kommunikáltak az érintettek egyértelműen.

Azt viszont biztosra mondják, hogy „az uniós jogból fakadó új elszámolási módszertan szerint a termelt és vételezett villamosenergia-mennyiségek összegzése az új rendszer bevezetését követően már nem éves szinten, hanem havi vagy negyedéves rendszerességgel történik”.