Továbbra is díjmentesen üzemeltethetők azok a mezőgazdasági öntözésre létesített kutak, amelyeket kötelezettségüknek eleget téve bejelentettek a tulajdonosok – közölte pénteken Nagy István.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése érdekében már korábban változott a vízgazdálkodási törvény, egyszerűbbé vált a mezőgazdasági kutak nyilvántartásba vétele, akárcsak a vízjogi engedélyezési eljárás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy azokat a legfeljebb 50 méter mélységig fúrt kutakat, amelyek nem érik el az első vízzáró réteget, így a vízkivétel a talajvízből történik, mindössze egy egyszerűsített adatlapon kell bejelenteni a Nemzeti Földügyi Központnak, az eljárás pedig díjmentes.

Noha az öntözés céljából létesített kutakat korábban is be kellett jelenteni, a bonyolult adminisztráció és engedélyeztetési procedúra miatt ezt a legtöbben nem tették meg. Így a becslések szerint 10 és 100 ezer közé tehető az országban az illegálisan fúratott kutak száma.

Annak érdekében, hogy a hatóságok valós képet kapjanak arról, ténylegesen mekkora területen és pontosan mennyi illegális kútból öntöznek a termelők, és a kutak használata veszélyezteti-e a környezetet, az Agrárminisztérium 2021-től 2023 végéig kútamnesztiát hirdetett.

Azok, akik bejelentik a szabálytalanul fúrt, használatban lévő, vagy használaton kívüli kutakat, mentesülnek a bírság és a későbbi díjfizetési kötelezettség alól.

A kútamnesztia és az egyszerűsített bejelentés nem vonatkozik az egyéb, mélyebbre fúrt kutakra, ezek létesítése és üzemeltetése továbbra is vízjogi engedélyhez kötött.

Fontos kitétel, hogy külön eljárás nélkül csak olyan új kút létesíthető díj- és eljárásmentesen, amelynek a

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert, vagy az első vízzáró réteget;
  • nem érinti a karszt- vagy rétegvíz-készletet;
  • a kút pedig csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözésére szolgálhat.