A legnagyobb emelkedést novemberben Hajdúszoboszlón (22 százalék) és Egerszalókon (19 százalék) mérték. Hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből elérte az 56 százalékot.

A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, az Ausztriából érkezők haza sem akarnak menni:

  • a német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek
  • a csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben,
  • a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek,
  • a hazai vendégek a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötték el.

Fürdővárosok növekvő népszerűségéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a gyógyhelyeken a kormány támogatásának köszönhetően.

Összesen 14 vidéki gyógyhely újult meg, többek között Bük, Gyula, Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló és Sárvár.

Az MTÜ már novemberben  beszámolt arról, hogy az adventi vásárok és a fürdővárosok hívogatják ilyenkor leginkább a külföldi vendégeket. A november-decemberi időszakra Csehországból érkezett eddig a legtöbb, 23 ezer előfoglalás. A spanyol vendégek körében is hasonlóan népszerű az ország, közülük 22,5 ezren jelentkeztek be előre magyar szálláshelyekre, és várhatóan az osztrák és az olasz turisták száma is 20 ezer körül alakul.
A hazai vendégek sem maradnak el, karácsonyi időszakra a tavalyihoz képest is 3 százalékkal több vendégéjszakát foglaltak a hazai vendégek.
A családok idén már jóval korábban elkezdték megtervezni az év végi pihenésüket. A legtöbb vendég másodmagával éjszakázik majd a szálláshelyeken. Minden harmadik foglalás során 2 éjszakára foglaltak szállást, minden negyediknél pedig több mint 3 éjszakát maradnak a vendégek. Az előfoglalási adatok alapján 2023 hátralévő részében a kikapcsolódni vágyók mintegy háromnegyede szállodákban pihen majd.Ha szeretne megtudni még többet arról, hogy ki, hol, hogyan tervezi a téli pihenést, azt itt megteheti >>>