A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) elemzése szerint három ország vállalatai különösen nagyot szakítottak a lassan két éve tartó orosz-ukrán háborúval – írja a Politico.

A török védelmi vállalatok 2022-ben 22 százalékkal növekedtek egy év alatt, összesen 5,5 milliárd dollárra. Emellett pedig az izraeli, a török és a dél-koreai cégek bevételei növekedtek jelentősen.

A háború kitörése óta ráadásul számos ország növelte jelentősen a védelmi kiadásait. Az Ukrajna megsegítésére küldött fegyverek helyére például számos ország rendelt új fegyvereket, ebben kiemelkedett Lengyelország, amely komoly megrendeléseket adott le dél-koreai fegyvergyártóknál. Ezek a számok a 2022-es kimutatásokban ugyan még nem szerepelnek, a 2023-as adatokban viszont már jelentkezni fognak.

Az iparág vezető szereplője ennek ellenére továbbra is az Egyesült Államok 302 milliárd dollárral, a második pedig Kína majdnem 108 milliárddal.

A világ legnagyobb fegyvergyártó vállalatainak bevétele ennek ellenére csökkent a tavalyi évben, ennek elsősorban az az oka, hogy sok tényező nehezíti a fegyvergyártást Európában és az Egyesült Államokban.

Elismerték: Magyarországon is gyártanak harckocsikat Ukrajnának

Az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban Németországban, illetve Magyarországon – jelezte Armin Papperger, a Rheinmetall fegyvergyártó vezérigazgatója. Bővebben --->