A német fegyvergyártó Rheinmetall AG már jövőre el akarja kezdeni az első páncélozott járművek ukrajnai gyártását – idézte Armin Papperger vezérigazgató szavait a WirtschaftsWoche német lap. Papperger elmondta, hogy várhatóan a jövő év elejére sikerül megállapodni Ukrajnával a Fuchs páncélozott szállítójárművek és a Lynx gyalogsági harcjárművek gyártásáról – írja a Reuters

Az új harckocsik Ukrajnának szállítását azonban már jóval korábban szeretné megkezdeni.

Az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban itt Németországban, illetve Magyarországon. Egy felfutási fázis után pedig hamarosan abban a helyzetben leszünk, hogy e járművek jelentős részét teljes egészében Ukrajnában gyárthatjuk

– ismertette Papperger. A német kormány jelezte, hogy megadja a gyártáshoz szükséges kiviteli engedélyt.

A vezérigazgató hozzátette, hogy nem építenek új gyárakat Ukrajnában, hanem meglévőket fognak bérelni és átalakítani, olyanokat, amelyek „az elmúlt két háborús év tapasztalatai alapján elég jól védettek” – írja a Népszava

A Rheinmetall Lynxeket gyártó zalaegerszegi üzemét augusztusban adták át. Magyarország elsőként fogja hadrendbe állítani ezt az Európában legmodernebbnek mondott, fejlett elektronikával felszerelt gyalogsági harcjárművetMagyar Honvédség haderőfejlesztési programjának keretében.

Németország szorosan együttműködik Ukrajnával

Ukrajna októberben jelentette be, hogy a Rheinmetall AG-vel közös védelmi vállalkozást hoz létre, hogy segítsen egyes kulcsfontosságú felszerelések helyi gyártásában, valamint a Kijevbe küldött nyugati fegyverek szervizelésében és javításában.

Németország kulcsfontosságú szövetséges: tavaly mintegy 900 millió euró értékben kapott megrendeléseket, idén pedig ezek volumene mintegy 2,5 milliárd euróra emelkedett.

Ukrán tisztviselők remélik, hogy a nyugati fegyvergyártókkal való együttműködés segíthet feléleszteni a hazai fegyveripart, amelyet az orosz inváziót megelőző években a hatékonyság és az átláthatóság hiánya sújtott.

Kijev azt is meg akarja próbálni, hogy csökkentse függőségét a nyugati segélyektől, további lökést adjon a gazdaságnak, és felgyorsítsa a lőszerellátást a frontra, hogy támogassa a nagyobb orosz hadsereggel szembeni ellentámadást.