Az 56 éves kínai Liang Shi sok szempontból sikeres életet élt. Különféle iparágakban dolgozott, végül saját vállalkozást nyitott, megnősült, és született egy fia. De van egy cél, amit még nem ért el, bár nem a próbálkozás hiánya miatt: szeretne bekerülni a legjobb kínai egyetemek egyikére – írta meg a CNN.

Felkapta a média

Liang a kitartása miatt országos címlapokra került: az elmúlt negyven évben 27 alkalommal, legutóbb június elején tette le a „gaokao” néven ismert fárasztó kétnapos felvételi vizsgát közel 13 millió diák mellett országszerte, ám most is elégedetlen volt a pontszámával. Az elérhető 750-ből 428 pontot szerzett. Ez alacsonyabb az előző évi eredményénél, és nem elég ahhoz, hogy a legtöbb főiskolára bejusson, nem beszélve az elitnek számító Szecsuáni Egyetemről, ahová évtizedek óta próbál bekerülni.

Most nagyon csalódott vagyok. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz pontszámot érek el. Ha jövőre nem érem el a célomat, lehet, hogy én is feladom

 – mondta szomorúan a "véndiák".

A gaokao négy tantárgyat fed le: kínai, matematika, angol, és vagy a természettudományok (fizika, kémia és biológia) vagy a bölcsészettudomány (politika, történelem és földrajz).

Liang 1983-ban vette fel első gaokaóját fiatal diákként, de nem érte el a főiskolai felvételi minimum pontszámát. A következő évtizedben műszaki iskolába járt, de nem sokkal ezután otthagyta. Más alkalmi munkákat is végzett, egy fagyárban dolgozott és megnősült. Ám mindvégig tovább tanult a gaokao-ra.

Reggeltől estig tanult

Liang még 1992-ben is elég magas pontszámot szerzett ahhoz, hogy bekerüljön egy nankingi egyetemre, de mivel nem volt elégedett, visszautasította az ajánlatot, és tovább próbálkozott.

Az elmúlt évben keményen dolgozott, reggel 8 órakor elment otthonról, hogy egy barátja teaházában tanuljon, és csak késő este tért haza. Még azt is elfogadta, hogy a Szecsuáni Egyetem elérhetetlen lehet, és úgy döntött, hogy bármelyik olyan „kulcsfontosságú egyetemre” jár, amelyik elfogadja őt. Jövőre újra megpróbálja.

Lakhatási lehetőségek, étkezés és tandíj: Kiszámoltuk, mennyiből jönnek ki az egyetemisták

Drága albérletek, alacsony gyakornoki fizetések és kevés kollégiumi hely – erre számíthatnak azok, akik most kezdik el tanulmányaikat. Mutatjuk hol, milyen költségekkel érdemes számolni. Bővebben --->