Fokozódott a vevői érdeklődés a budai kerületek iránt 2023 változó ingatlanpiacán. A fővárosi szerződéskötések között megduplázódott a budai eladások aránya 2022-höz képest. Az idén egy teljes szobával tágasabb otthonokat vásárolnak, viszont a tavalyinál közel harmadával többet költenek a vásárlók Budán a Duna House adatai szerint.

Tartósan átvehették a változó ingatlanpiacon a belváros szerepét a budai kerületek.

Az idén már hat alkalommal előzte meg Újbuda, a II. kerület vagy mindkettő egyszerre Erzsébet- és Terézvárost az ingatlanközvetítő kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérése szerint – jelentette ki Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A főváros 23 kerülete közül két budai kerület is dobogós helyen végzett most szeptemberben a Duna House adatai alapján.

A keresettségi lista élén az újépítésű lakóparkokban bővelkedő kerületek állnak:

 

  • Újbuda (17,4 százalékkal) osztozik Angyalfölddel,
  • a második helyen a II. kerület végzett,
  • Óbuda a hetedik helyet foglalja el a sorban,
  • a Hegyvidék a nyolcadik,
  • az I. kerület pedig a tizenkettedik volt a népszerűségi listán.

 

Azonban a sor túlsó felén is találkozni budai kerülettel, ugyanis Budafok-Tétény csekély arányban, mindössze a vevők 3,8 százalékánál került a preferált lokációk közé.

Nem csak az érdeklődés, de a megvalósult ingatlantranzakciók tekintetében is erősödött a budai kerületek jelenléte az idei év során.

Míg a 2022-es év fővárosi tranzakcióinak mindössze 11,5 százaléka zárult a budai oldalon, addig 2023 első három negyedévében végbement eladások közel negyede, 24 százaléka Budán történt a Duna House értékesítési adatai alapján.

A budai miliőt választó vásárlók közel harmada, 32 százaléka végül a XI. kerület mellett döntött, de jelentős arányban, 23 százalékban szerződtek II. kerületi és 21 százalékban óbudai ingatlanra. A fővárosi kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérés eredményével ellentétben a létrejött tranzakciók között nem Budafok, hanem az I. kerület lett a sereghajtó, mindössze a vevők 6 százaléka köteleződött el a kerület mellett

– tette hozzá a szakértő.

A hat budai kerületben 2023 első három negyedévében átlagosan közel 1,05 millió forintba került az otthonteremtés négyzetméterenként. Ez 8 százalékos ingatlanár-emelkedést mutat a 2022-es adatokhoz képest.

Van remény, bár történelmi távlatokat kell legyőznie az ingatlanpiacnak

Válságos időszakot élünk, de lehet hogy ezek már csak az utolsó hónapok és januárjától fordulat jöhet. A KSH adatai szerint az idei év második negyedévében ötödével kevesebb adásvétel történt, a lakásárak pedig 2,2 százalékkal csökkentek. Bővebben >>>

Az ingatlanra fordított átlagos összeg 2022-ben mindössze 61 millió forint volt a budai kerületekben, az idei évben azonban közel 30 százalékkal, 78,5 millió forintra nőtt ez az érték. Nagyobb alapterületű otthonokat választottak ugyanakkor a vásárlók, hiszen a tavalyi átlagos 61 négyzetméternél 14 négyzetméterrel tágasabb ingatlanokra szerződtek.

A legdrágább budai kerület a XII., itt 1,3 millió forinthoz közelít a négyzetméterenkénti átlagár.

Összességében a legtöbbet a II. kerületben költöttek a vevők ingatlanvásárlásra, itt az átlagos ingatlanérték kevéssel több mint 108 millió forint,

A legalacsonyabb négyzetméterárakkal a XXII. kerületben találkozhatnak a vásárlók: itt 758 ezer forintba került átlagosan a kerületben egy négyzetméter.

Vételár tekintetében a népszerűségi lista élén álló Újbuda jelenti a vevők számára a mentsvárat: itt átlagosan 60,4 millió forintból is megoldható az otthonteremtés. Ezért az összegért egyébként egy élhető, 65 négyzetméteres lakás vásárolható.

Alapterület szempontjából Budafok a rekorder: itt átlagosan 103 négyzetméteres élettérrel rendelkező ingatlanokra szerződnek az ügyfelek.

2023 első három negyedévében a budai oldal legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanáért, egy 170 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, örök panorámával rendelkező, medencés luxus okosotthonért 440 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,5 millió forintot jelent négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan egy 425 négyzetméteres családi ház volt a III. kerületben, amelyért 290 millió forintot fizetett a vásárló.
Míg a legkisebb alapterületű lakásért egy 12 négyzetméteres, lakható állapotú, téglaépítésű minigarzonért 666 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó, a vevőnek pedig mindössze 8 millió forint kiadást jelentett.