Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak – közölte csütörtökön a PM. Ez a Portfolio becslése szerint azt jelenti, hogy az éves hiánycél teljesülése még így is 80 százalék felett van, és még mindig kétséges az, hogy a 2023-as hiánycél teljesíthető-e pótlólagos kiigazító intézkedések nélkül.

Májusban – egy hónap alatt – a központi alrendszer 53,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya.

Az év első felében, ismert folyamatok és egyszeri kiadások miatt alakult magasabban a hiány, gyorsabb volt annak felfutása – írták.

Ismertették továbbá, hogy...

  • Az év első öt hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 320,3 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 95,7 milliárd forinttal teljesült magasabban – az eltérés fő oka az Otthonfelújítási Támogatás esetében a tavalyi évről áthúzódó kifizetés, melyet a Magyar Államkincstár folyamatos feldolgozás mellett folyósít.
  • Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben május végéig 894,6 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára.
  • Magasabban teljesültek az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva a babaváró támogatások is: e célra 26,2 milliárd forinttal, míg a diákhitel konstrukciók támogatására 4,6 milliárd forinttal fordítottunk többet.
  • Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. „Nyugellátásokra 2567,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 933,0 milliárd forintot fordítottunk május végéig” – írta a PM.

Kikerülhetjük az új adókat, csak ismerni kell a módszert

A múlt héten bejelentett adóemelések átrajzolhatják a megtakarítások piacát, de ez is a kormányzati cél. Míg azonban a kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, több más termék is felértékelődhet. Bővebben >>>