Az országgyűlési képviselők és a kormánytagok vagyonnyilatkozatai minden évben január 31. éjfélig kerülnek fel a parlament honlapjára, nem lesz ez másként az idei évben sem, 2022 óta azonban több fontos módosítás is történt a rendszerben.

2022 nyár elején az európai parlamenti képviselők nyilatkozati nyomtatványához igazították volna a magyar vagyonnyilatkozatokat, így a nyilatkozatból kikerültek volna a vagyonelemek, valamint az évi rendszeresség helyett csak a mandátum kezdeténél és végénél, illetve akkor kellett volna megosztani az adatokat, ha azokban változás következik be.

Végül 2022 őszén mégis visszaállították a régi rendszert annyi különbséggel, hogy a képviselők kihagyhatnak a vagyonnyilatkozatukból egy általuk kizárólagosan használt ingatlant, illetve pontos jövedelmek helyett csak jövedelmi sávokról kell nyilatkozniuk.

Nem ezzel a módosítással függ össze, azonban néhány hete adatvédelmi okok miatt 2012-ig visszamenőleg kisatírozták a parlament honlapján a képviselők vagyonnyilatkozataiból a hozzátartozóik nevét.

2023 március 31. óta az uniós pénzek védelmére létrehozott Integritás Hatóság is ellenőrizheti a vagyonnyilatkozatok tartalmát, valamint jogosult vagyonnyilatkozati eljárásokat is kezdeményezni.

A hatóság azonban komoly kritikákkal illette a jelenlegi rendszert 2023 decemberében.

Többek között arról írtak, hogy a nyilatkozatokat papíralapon, nem egységes és alig nyilvános rendszerben nyújtják be a képviselők, a szabályok megsértése pedig nem szankcionálható.

Ezen problémák orvoslására az Integritás Hatóság több javaslatot is megfogalmazott, például a teljes közszférára kiterjesztenék a vagyonnyilatkozati kötelezettséget, illetve egy teljesen digitális rendszerre állnának át a jelenlegi papíralapú helyett.

Papíron Putyinnak egy lakása és pár Volgája van

Az orosz Központi Választási Bizottság közzétette az orosz elnökválasztáson jelöltként nyilvántartásba vett Vlagyimir Putyin vagyonnyilatkozatát.