Nem enyhül a tiltakozás Pest vármegyében az ügyeleti rendszer átalakítása miatt: nem fogadják el, hogy 52-ből 18 ellátóhely marad 1,3 millió lakosra - írja a Népszava. 

Nem adják fel a Pest vármegyei polgármesterek a lakossági vélemények, tapasztalatok nyilvános gyűjtésétől remélik az új ügyeleti rendszer változását – ez derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülése után. Az érintett polgármesterek – mint mondták – erősen bíznak abban a kormányzati ígéretben, hogy ha indokolt, változtatnak.

Az új rendszerben csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan.

Az új rendszer néhány napos működése óta pedig gyakori panasz, hogy negyedórán keresztül sem lehet kapcsolatot teremteni a 1830-as ügyeleti segély hívó számon senkivel. A hosszú várakozás alatt mindössze Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egészségnevelési tanácsai hallhatók, ez pedig aligha jelent segítséget egy gyors beavatkozásra szoruló betegnek.

Az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a Belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását nem támogattuk, és az alapellátási ügyelet átalakításával kapcsolatban is számtalan aggályunkat jeleztünk – mondta Gémesi György.

Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért bennünket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg.
Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere példaként említette Tahitótfalut, ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a Váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely.

Ez így biztosan nem fenntartható, ezeket a döntéseket muszáj felül vizsgálni – hangsúlyozta.