Szinte teljesen lecserélik az igazgatóságot és felügyelőbizottságot a Volánbusz állami cégnél – írja a 24.hu.

A lap információi szerint a társaság igazgatóságának elnöke Vida József lett, aki Mészáros Lőrinc bizalmasaként került a hazai pénzügyi világ egyik legkiemelkedőbb szereplőjévé. 

  • Mészáros tőzsdei cégénél, az Opus Global Nyrt. igazgatóságában továbbra is számítanak rá a TV2 csoport mellett. Most pedig a Volánbusz elnökévé is kinevezte, de biztos, hogy nem itt fogja megkeresni a kenyérre valót, ugyanis Vida József szép helyen szerepel a top 100 legvagyonosabb magyarok listáján.
  • A Volánbusznál a korábbi igazgatósági elnök, Kruchina Vince (aki a vezérigazgatói posztját megtarthatja) tiszteletdíja 700 ezer forint volt tavaly.

Az új igazgatósági tagok listája

  • Németh Lászlóné a második Orbán-kormány fejlesztési minisztereként már foglalkozott közlekedési ügyekkel, jelenleg pedig a nemzeti közlekedésfejlesztési stratégia megalkotásán is dolgozik, amelynek hangsúlyos eleme a különböző közlekedési formák összehangolása, aminek egyike eredménye volt, hogy a MÁV felvásárolta a Volánbuszt két évvel ezelőtt.
  • Eppel János a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. korábbi ügyvezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke és az Eximbank felügyelőbizottsági tagja.
  • Dancsó József tavaly nyárig az Eximbanknál dolgozott, korábban pedig többek között a Magyar Államkincstárat is igazgatta.
  • Magyar Péter Varga Judit igazságügyi miniszter válófélben lévő férje, aki korábban a Diákhitel Központot vezette. A 24.hu kérdésére válaszolva Magyar kifejtette, mi teszi alkalmassá a feladatra:
Mintegy nyolc évig foglalkoztam közlekedési szakpolitikával a magyar kormány uniós nagykövetségén. Először 2011-től a magyar uniós elnökség alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési szakdiplomatájaként, majd a Külügyminisztérium és végül a Miniszterelnökség diplomatájaként tartozott hozzám többek között az uniós és ezáltal a hazai közlekedési szakpolitikai jogalkotás követése, illetve a kapcsolódó magyar kormányzati álláspont képviselete. Ezenkívül, mintegy nyolc hónapja a Magyar Közút Zrt. igazgatóságának a tagja vagyok.

A régi motorosok is visszajönnek

  • Vereczkey Zoltán több mint 10 évvel ezelőtt már részt vett a cég igazgatótanácsának munkájában. Jelenleg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.
  • Szarvas Ferenc a MÁV-ot vezette 2010 és 2012 között. A vasút előtt az Államadósság Kezelő Központot irányította, jelenleg pedig az MVM Zrt. igazgatóságában dolgozik.

A korábbi tagok közül ketten tudták megőrizni pozíciójukat, Brauner Béla és Fazekas Kovács János.

Lázár János korábban egy Facebook-posztjában azt írta, hogy „sok sebből vérzik a közösségi közlekedés”.

A lap értesülései szerint a Volánbusznál történtekkel nem értek véget az átalakítások, a MÁV-nál is változások várhatók a vezetésben.