A magyar lakosság 59 százaléka gondolja úgy, hogy alapvetően tiszta az otthona, 80 százalék pedig úgy véli, tudja miként kell takarítani, és közel felük szerint ez nem is igényel különösebb tudást, egyszerűen csak teszik ahogy tanulták – derül ki az egyik hazai higiéniai szolgáltató, a B+N Referencia Zrt. országos reprezentatív kutatásából.

A válaszadók kétharmada legalább hetente kitakarítja az otthonát, ezen belül pedig 30 százalék azoknak az aránya, akik minden egyes nap tesznek valamit a tisztaságért. A túlnyomó többség heti 1-2 alkalommal takarít odahaza. Aggodalomra adhat viszont okot, hogy minden hetedik ember csak maximum havonta nyúl a partvishoz – írja a Femina.

Bár vannak feladatok (ablakpucolás), amiket hetente vagy akár ritkábban is elég lenne elvégezni, a szakértők szerint mégis fontos volna, hogy egyes feladatok a napi rutin részévé váljanak. Jó példa erre a konyhapult fertőtlenítőszeres letörlése, amelyet a főzés megkezdése előtt és a zöldség, illetve hús előkészítése után is fontos lenne elvégezni, mégis ezt csak honfitársaink kevesebb mint fele teszi meg.

Az élelmiszerek okozta megbetegedések elkerülése érdekében be kellene tartani a konyhai higiénia többi alapvető szabályát is: az ételkészítés előtti kézmosást, de a mosogatószivacs gyakori cseréje is elengedhetetlen a biztonságunk megőrzése érdekében.

A takarításnál minden esetben föntről lefelé, illetve belülről kifelé, a tisztábbtól a szennyezettebb felé haladjunk a helyiségekben, mert így véletlenül sem szennyezünk össze olyan helyet, ahol már feltakarítottunk

– tanácsolja Nagy Zsuzsanna, a B+N Referencia Zrt. higiénés szakmai igazgatója.

Akadnak olyan területek, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítanunk a lakásunkban is esetlegesen előforduló fertőző kórokozók megfékezése érdekében. Ilyenek a kilincsek és kapcsolók, amelyeket a felmérés eredményei alapján mindössze az emberek negyede szokta hetente letörölgetni, de például a bejárati ajtó kilincsét minden ötödik ember teljesen elhanyagolja.

„A magyarok 20 százaléka a WC-ben csak az ülőkét és a kagyló szélét tisztítja le, vagy azt sem. Holott a vizesblokk nagyon komoly gócpontnak számít, így a toalett rendes és teljes körű fertőtlenítése elengedhetetlen feladat volna” – tette hozzá a higiéniai szakértő.