Orbán Viktor és Szijjártó Péter a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval tárgyalt. Felgyorsult a Paks2-projekt, ugyanis az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a két új paksi erőművi blokk építésére vonatkozó szerződés módosításait.

Ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, s egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson

–  fogalmazott Szijjártó Péter.

A jóváhagyás és a sikeres megbeszélések nyomán a kivitelezés új lendületet kap, és rövidesen újabb munkálatok kezdődnek az építkezés előkészítése érdekében.

 

Szijjártó Péter hazugságnak nevezte, hogy Magyarország eláll az orosz Roszatom mellől

Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Bővebben>>>

Sűrű lesz a július

  • Július elején megindul az úgynevezett résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából.
  • Illetve megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása,
  • aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

A Roszatom és a kormány célja, hogy az új paksi blokkok a következő évtized legelején szolgálatba álljanak. 

Szankcióktól tartva a miniszter arra szólította fel a nemzetközi színtéren mozgó szereplőket, hogy fejezzék be a paksi beruházás lassítása vagy akadályozása érdekében kifejtett tevékenységüket.

A jelenlegi 2000 megawattos nukleáris kapacitás 4400 megawattra emelésével Magyarország a villamosenergia-szükségletének 75 százalékát maga tudja majd előállítani, így hazánk jelentősen függetlenítheti magát a nemzetközi energiapiacok eszetlen árváltozásaitól

– hangsúlyozta a miniszter, aki szerint környezetvédelmi szempontból is előrelépést jelent a beruházás, ugyanis ha üzembe helyezik a két paksi blokkot, akkor évente 17 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást lehet majd megspórolni.