Utoljára az év elején tartott ugyancsak háromnapos kihelyezett ülést a kormány Sopronbánfalván. Most ugyanide vonultak a miniszterek, hogy Svédország NATO-csatlakozásáról és az ukrajnai helyzetről tárgyaljanak, tudta meg az atv.hu kormányzati körökből. A miniszterelnök ekkor ad tájékoztatást a kabinetnek a csúcstalálkozón történtekről.

„Nyáron sem áll meg a munka!” – írta meg Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos közösségi oldalán. 

A miniszterelnök a bejegyzéséhez képgalériát csatolt Kormányülés kicsit másképp címmel.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a héten Vilniusban a NATO csúcstalálkozóján vett részt, ahol a svéd NATO-csatlakozásba Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, és emiatt a magyar kormány vagy a Fidesz- és a KDNP-frakció kérheti rendkívüli parlamenti ülés összehívását, hogy az Országgyűlés megszavazza Svédország csatlakozását.

Erdogan mindent megígért az uniós tagságért

Erdogan török elnök azonnal elküldi a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek és abba is beleegyezett, hogy a Svéd NATO-csatlakozás kérdésében szorosan együttműködik a testülettel a ratifikáció érdekében – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután Erdogannal és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt. Bővebben >>>

Minden bizonnyal áttekintik az EU-költségvetés kérdését és az uniós források helyzetét is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt nyilatkozta az Indexnek: akadálymentes a 2014–2020-as időszak forrásainak biztosítása, a nyertes pályázóknak decemberig kell végezniük az elvégzett beruházásaik utáni papírmunkával, ugyanakkor Magyarország még jövőre is elszámolhat az Európai Bizottsággal, sőt a hétéves ciklus záródokumentuma minden bizonnyal 2025-re marad.

Szupermérföldekre vannak a Magyarországnak járó pénzek: válaszolt az Európai Bizottság

Az uniós testület választ adott a magyar kormány érdeklődésére, hogy mi van a magyar uniós forrásokkal, elköltötte-e azokat Brüsszel, ha az uniós végrehajtó testület 66 milliárd eurónyi feltöltést kér a közös költségvetésbe a szűkös forrásra hivatkozva. Bővebben >>>

Az Erasmus források ügyében is dönteni kell, mert szeptemberben lejár a jelentkezési határidő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elsőként posztolt arról, hogy megérkezett Sopronbánfalvára.

Mint írta,

bonyolult és veszélyes nemzetközi helyzetben vagyunk, meg kell védenünk magunkat, a biztonságukat, a munkahelyeket és az értékeinket.

Azóta a kormánytagok frissebb infót nem osztottak meg erről.