Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 10,4 százalékkal emelkedett, míg a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 13,5 százalékkal nőtt.

A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,7 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó, derül ki a Richter gyorsjelentéséből.

A tavalyi év kiemelkedő volt abból a szempontból, hogy 18 százalékkal emelkedett a termelés. Így persze sokkal több beteghez is tudtak eljutni

– mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyógyszercég 2023-as üzleti eredményeiről. 

Már több mint 1,3 millió beteg használja a pszichiátriai készítményeiket, a Cariprazine-t további 13 országban vezették be. A másik terület, amiben javultak, az a környezettudatos működés: például 100 tonnáról megfelezték a papírok mennyiségét. Mint mondta: a karbonlábnyom tekintetében megfelelnek az uniós elvárásoknak, 2030-ra 55 százalékos csökkenést akarnak elérni 1990-hez képest. Úgy fogalmazott, 2050-re el fogják érni a nettó zéró szén-dioxid kibocsátást is.

Orbán Gábor
Orbán Gábor
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

Orbán Gábor a pénzügyi eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a deviza árfolyamhatások nélkül megközelítette a 2 milliárd eurót az árbevétel. A bűnös a rubel-forint árfolyam, itt 26 százalékos éves romlás történt.

Az üzletágak tekintetében példaként említette, hogy a nőgyógyászatban bő 20 százalékos növekedés volt, a biotechnológia is hasított, ahol tavaly 12 százalékos emelkedést mértek.

Richter eredményessége 28,5 százalékkal javult volna, ám az árfolyamváltozás ennek a felét elvitte – emelte ki Orbán Gábor. 

Az üzemi eredményre ható tényezők között említette:

  • a 28,3 milliárdos extraprofit adót;
  • emellett értékvesztés sújtotta az üzemi eredményt 193 milliárd forint értékben;
  • a devizaváltozás, többek között a rubel gyengülése 40 milliárd forint mínuszt jelentett;
  • bár kamatbevétele keletkezett a Richternek, de adóként 11 milliárdot befizetve a nettó profit 159 milliárd forint lett.

Az idei évi előrejelzéssel kapcsolatban elmondta: kétszámjegyű növekedést vár 2024-re is. A becsléseik szerint a növekedés a neuropszichológiában 10 százalék feletti lehet, a nőgyógyászat területén is hasonló emelkedést várnak, az endometriózis gyógyszer forgalmát pedig meg akarják duplázni.

A Richter vezérigazgatója szerint 2024-ben a Richter gyártási árbevétele elérheti a 2,15 és 2,22 milliárd eurót között összeget. A tisztított EBIT pedig 725-750 millió euró is lehet.

A fogamazásgátló termékek rangsorában pedig elsők szeretnének lenni Európában. Úgy fogalmazott, nincs olyan magyarországi cég, amelyik ezt ki meri mondani.

Jelenleg az egyik legnagyobb nehézséget például az üvegcsék beszerzése jelenti, de a gyógyszerkönyvi alkoholhoz sem könnyű hozzájutni. Vannak papír gondok is, ezek is nehezítik a gyártás folyamatát, és úgy gondolja, hogy ezek még mindig a Covid utóhatásai – véli Orbán Gábor.

Bogsch Erik: álmomban sem gondoltam, hogy sikerülni fog

A héten jelentette be Bogsch Erik, hogy távozik a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéből, igazgatósági tagságát azonban megtartja. Március 1-től Vizi E. Szilvesztert nevezték ki az igazgatóság elnökévé, valamint Pintérné Hardy Ilona igazgatósági tagot választotta meg az igazgatóság helyettes elnöknek.

Bogsch Erik
Bogsch Erik
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

Bogsch Erik a Richter sajtótájékoztatóján elmondta:

voltak kritikus helyzetek a gyógyszercég életében, de amit a Richter elért, azt álmában sem gondolta, hogy sikerülni fog.

Úgy fogalmazott, a február 29-e az utolsó aktív napja a Richterben. De örökös tiszteletbeli elnöke maradt a gyógyszercégnek.

Erre reagálva Orbán Gábor azt mondta: Bogsch Erik életműve ipartörténeti jelentőségű. Nagyon nagy feladatra vállalkozik az a vezetői csapat, aki az operatív feladatokat elvállalta. Hozzátette: a munkát ugyanazon az nyomvonalon folytatják, amit Bogsch úr kijelölt.

Az utolsó negyedév nem sikerül olyan jól

Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az elemzők 11 százalékkal csökkenő, 199,3 milliárd forintos bevételt vártak.

A tavalyi év utolsó negyedévben a társaság 36,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az elemzői konszenzus 52,9 milliárd forint volt.

Minden területen növekedés volt

Az éves konszolidált árbevétel 2022-höz viszonyítva alig változott: 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett. A gyógyszergyártási árbevétel 747 milliárd forintot ért el, ami éves szinten 14 százalékos növekedés, minden főbb piacon nőttek a bevételek.

A nőgyógyászati üzletág ismét jelentős, több mint 20 százalékos volumennövekedést ért el. Kétszámjegyű árbevétel-növekedés jellemezte a nőgyógyászati portfoliót a legfontosabb piacokon Nyugat-Európában, Közép-Európában és Latin-Amerikában. A terület teljes árbevétele 11 százalékkal 256 milliárd forintra nőtt tavaly.

Tavaly pénzügyileg sikeres évet zártunk, hiszen eredeti céljainkat sikerült túlteljesítenünk, bizonyos esetekben igen jelentős mértékben

– mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

A gyógyszergyártás árbevétele megközelítette a 2 milliárd eurót és a tisztított üzemi eredmény a rendkívül kedvezőtlen árfolyamkörnyezet ellenére 616 millió euróra javult. Mind a négy üzletágban kétszámjegyű volumetrikus növekedést értek el, ami rekord árbevételt eredményezett.

Emellett az üzletfejlesztést támogató tranzakcióink tovább erősítették a nőgyógyászati és biotechnológiai üzletágat. Robusztus üzleti teljesítményre alapozva bizakodással tekintenek az idei évre, emelte ki a Richter vezérigazgatója.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9950 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt, a papír ára szerdán 125 forinttal, 1,29 százalékkal 9820 forintra emelkedett.