A legfrissebb a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok szerint a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma 2024. januárjában 826 volt. Januártól újabb 14 körzet üresedett meg. A tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi praxisok száma 232, kilenc rendelőben 2024. január 1- től nincs fogorvosi ellátás.

Csak összehasonlításképpen, tavaly februárban 621 üres háziorvosi praxis volt, ebből 13 praxis 2023. február 1-jén szűnt meg. Az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma 214 volt, február 1-től egy fogorvosi praxis szűnt meg, erről itt írtunk bővebben. Az adatokból az látszik, hogy nem állt meg a praxisok kiüresedése.

A KSH szerint soha nem volt ilyen kevés háziorvos

Soha nem volt még olyan kevés alapellátó orvos Magyarországon, mint 2022-ben. A KSH adatai szerint tavaly 4427 háziorvos praktizált, házi gyermekorvosból pedig 1321-en rendeltek. Egy évvel korábban 4473 háziorvos, és 1334 házi gyermekorvos gyógyította a betegeket.

A háziorvosok száma 46-tal, a házi gyermekorvosoké pedig 13-mal csökkent egy év alatt, ez derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Így csökkent az orvosok száma:

  • 2022-ben 5748 orvos dolgozott az alapellátásban,
  • 2021-ben 5807-en,
  • 2020-ban 5895-en,
  • a pandémia előtt 2019-ben pedig 6093-an rendeltek.

A nem gazdaságosan működő praxisokat kivezetik

Az alapellátás átalakításával kapcsolatban korábban Takács Péter egészégügyért felelős államtitkár azt mondta egy decemberi egészségügyi konferencián, hogy az alapellátás egysége a járás, és ide kell optimalizálni a rendelkezésre álló humánerőforrást.

Felidézte, hogy probléma az alapellátásban, hogy korábban 10,5 millió emberre alakították ki a betegellátást, ma pedig 9,5 millióan vagyunk. A demográfiai változás mellett elindult az országon belül is egy vándorlás, sokat költöztek vidékről a városokban, főleg a Budapest környéki agglomerációba.

A jövőben az ellátásszervezéssel foglalkozó Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként fellépve racionalizálja az alapellátásban a körzeteket. Ez az államtitkár szerint a gyakorlatban az jelenti, hogy a betöltetlen háziorvosi praxisok, az 1200 fő alatti körzetek, beolvadnak egy másikba.

Lassan, de 2028. január 1-jéig a gazdaságtalan 300-400 fős betöltött, de racionálisan fenn nem tartható praxisokat is kivezetik. Hangsúlyozta: öt év múlva nem lehet olyan körzet a gyermek alapellátásban, ahol a 600 főt, a felnőtt alapellátás esetében pedig az 1200 főt nem éri el a betegszám.

Egyre több a 60 évnél idősebb háziorvos

A GKI egy korábbi elemzése szerint Magyarországon minden tizedik praxis tartósan betöltetlen, Jellemzően 2019 után eszkalálódott a helyzet, annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra. A háziorvosok száma az ezredforduló óta 13 százalékkal, a házi gyermekorvosok száma 15 százalékkal csökkent. Egyre több lakos jut egy háziorvosra, és a házi gyermekorvosokra is. 2000 és 2021 között összességében 19 százalékkal emelkedett az egy háziorvosra jutó ellátandók száma, míg a gyermekorvosok esetében a kedvezőtlen tendencia 2012 után indult be, azóta 13 százalékkal emelkedett a mutató értéke.

Azt is kiemelik az elemzésben, hogy ha hiányzik valahonnan az állandó háziorvos, az nem azt jelenti, hogy teljesen ellátatlanul marad a lakosság, csak nehezebben férhetnek hozzá az alapellátáshoz. Ilyenkor helyettesítéssel oldják meg, hogy egy település vagy városrész betegei ne maradjanak ellátatlanul.

háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, amit a háziorvosok korfája szemléltet.

2023. februárban az orvosok 56 százaléka 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4 százalékuk volt 35 éves vagy fiatalabb.

Hiányzik az alapellátásban az utánpótlása, ami jelentős ellátási problémákat vetít előre 10-15 éves távlatban. Öt-hat éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett.