Az elektronikus vízumot 55 ország, köztük európai országok, így Magyarország állampolgárai kaphatják meg, mintegy 52 dollárnak megfelelő díj ellenében. Az MTI szerint engedéllyel turista, üzleti, humanitárius és látogatási céllal lehet beutazni.

A külföldi állampolgárok számára az e-vízum igényléséhez érvényes útlevél, egészségbiztosítás és útlevélkép szükséges. Meghívó, szállodafoglalás vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentum nem előírás. A kérelmet legkésőbb négy nappal az Oroszországba való belépés tervezett időpontja előtt kell benyújtani. A vízum a kiállítását követően 60 napig érvényes.

Oroszország a turistaforgalom fellendülését várja

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint 2023 végére a beutazó turistaforgalom 10 millió főre nőhet, többek között az e-vízum bevezetésének köszönhetően.

Oroszországban 2020-ban fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy 2021-től 52 ország állampolgárai igényelhessenek e-vízumot, ám a végrehajtását a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották.

Tavaly ősszel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a kormányt, a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy az e-vízum projektet terjesszék ki az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok listáján nem szereplő államokra is.

A vízum az electronic-visa.kdmid.ru weboldalon igényelhető.