Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú, vagyis narancs riasztást adott ki néhány dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Tolna és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

 A meteorológiai szolgálat közölte: hétfőn este előbb a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól már a középső országrészben, hajnaltól pedig az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé, több hullámban alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék társulhat. Az északkeleti országrészt várhatóan csak kedden délután érhetik el a zivatarok.

Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Hullámzó hidegfront érkezik

Nyugatról egy hullámzó hidegfront, annak déli ágán pedig egy kialakult mediterrán ciklon éri el késő délután az országot: a nyugaton már nem lesz 30 fok sem – írja az Időkép.

Estétől már a középső országrészt is ellepik a viharfelhők.

Hevesebb zivatarokra főként a Dunántúlon kell számítani, melyekhez intenzív felhőszakadás, nagyobb méretű jég és 90 kilométer/órát meghaladó szél is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat erre tekintettel másodfokú riasztást adott ki

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Vas,
  • Veszprém,
  • Zala,
  • Somogy,
  • Baranya,
  • Tolna
  • és Fejér vármegyékre.

keleti-északkeleti országrész sem ússza meg szárazon, oda azonban csak holnap érkezik meg a lehűlés.

Tarolt a vihar, miközben az ország másik része alig tudott aludni a melegtől

Rengeteg munkát adott az erős széllel kísért augusztus végi zivatar és felhőszakadás a tűzoltóknak, elsősorban Bács-Kiskun és Békés vármegyéből érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Többnyire kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához kérték a segítségüket.
Bővebben--->