A HVG Állásbörze, Országos Képzési és Karriernapok eddigi 3000-3500 állásajánlatához képest idén februárban 4670 nyitott pozícióval érkeztek a standokon vagy online felületen kiállító cégek − mondta lapunknak Hajdú Csongor főszervező. Bár a részt vevő vállalatok száma nem nőtt az őszihez képest (akkor 138 volt, most 136), ennek az az oka, hogy a börze már nem tudott minden jelentkezőnek helyet biztosítani, ezért is próbálták a kiállítás online felületeit fejleszteni, hogy ilyen módon legyen lehetőség megjelenni. Létrehoztak egy e-Reg rendszert is, amelynek segítségével a látogató a helyszínen kapott vonalkóddal rögtön átadhatja elektronikusan a jelentkezési anyagát a kiállítónak. Bár a látogatók száma az utolsó pillanatig változhat, eddig 10-11 ezren regisztráltak a rendezvényre − tette hozzá Hajdú. Nemcsak az egyetemek, hanem a HVG állásbörzéjén is jellemzően friss diplomások fordulnak meg − mondta Hajdú, de ott az álláskeresőknek csak a fele frissen végzett vagy egyetemista. A pályázók fele már többéves munkatapasztalattal rendelkezik, és néhányan megjelennek olyanok is, akik már voltak vezetői pozícióban.

A Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpójára eddig több mint 40 cég regisztrált, de összesen 80-100 vállalatra számítunk − mondta lapunknak Andrási Monika, a Corvinus Karrier Iroda igazgatója. A kiállítók 75-80 százaléka konkrét állásajánlattal érkezik, mert bár az állásbörze a vezetői karrierprogramok meghirdetése és a brandépítés miatt is fontos, a fő cél mégis az, hogy munkaerőt toborozzanak. Az őszi időszakhoz képest jóval nagyobb kereslet várható a frissen végzettek iránt, tavasszal 1500-2000 állásajánlatra és 300-500 szakmaigyakorlat-lehetőségre számítanak. A friss diplomásoknak ugyanakkor nincs könnyű dolguk. A bolognai rendszerrel bevezetett szakmai gyakorlat és az utóbbi időszakban a frissen végzettek iránti csökkenő kereslet miatt nagy a konkurencia a szakmai gyakorlatot kereső harmadéves alapszakosok, a néhány éve végzettek és a friss diplomások között. A cégek egyre inkább gyakornokokkal pótolják a friss diplomásokat, de a több tapasztalattal rendelkező, korábban végzett álláskeresők is előnyösebbek lehetnek − mondta Andrási.

A Műegyetemi Állásbörze is azoknak a cégeknek jelent hatékony toborzási terepet, akik friss diplomásokat keresnek, az őszi időszakban a vállalatok 98 százaléka kifejezetten frissen végzetteknek hirdetett pozíciót, bár érdemes hozzátenni, hogy 95 százalékuk a már munkatapasztalattal rendelkezőknek is tudott állást ajánlani − mondta lapunknak Jeschek Hajnalka, az esemény marketingmenedzsere. A BME-n a cégek fele szakmai gyakorlatra is kínált lehetőséget. A börzén ősszel a vállalatok 64 százaléka villamosmérnököket, 60 százalékuk informatikusokat, 54 százalékuk pedig gépészmérnököket keresett, de egyharmaduk a gazdasági végzettségűeknek is hirdetett meg állásokat.

A kezdő béreknél nem várható változás az őszi időszakhoz képest, mivel a friss diplomások kezdő fizetése nem túl rugalmas, jellemzően bruttó 200 és 300 ezer forint között mozog, bár ősszel a kiállítók mintegy harmada több mint bruttó 300 ezer forint kezdő bért kínált − állapította meg Andrási. Mivel a KarrierExpót a Corvinuson rendezik, a vállalatok elsősorban a gazdasági, műszaki végzettségűeket keresik, illetve a vezetőiutánpótlás-programokra toboroznak jelölteket. Az állásbörzéken egyre nagyobb teret kapnak a külföldi munkaadók és karrierprogramok. A műegyetemit például idén a külügyi börzével egy időben és helyszínen rendezik meg, ez azt jelenti, hogy összesen 190 kiállítóval találkozhatnak a látogatók − mondta Jeschek. A HVG börzéjén is nőtt a külföldi résztvevők száma, többek között Romániából, a bajor régióból és Tajvanról is érkeznek vállalatok állásajánlatokkal − számolt be Hajdú.

Állásbörzék tavasszal
2012. február 22−23.HVG-állásbörze
2012. március 1.Budapesti Gazdasági Főiskola
2012. március 6−7.Műegyetemi állásbörze
2012. március 20.Szent István Egyetem állásbörzéje
2012. március 21.Szegedi Tudományegyetem − állásbörze
és szakmai gyakorlati helyek börzéje
2012. március 28.PPKE-JÁK-állásbörze
2012. március 28−29.Budapesti Corvinus Egyetem − Karrierexpo
2012. április 2−3.Széchenyi István Egyetem
2012. április 4.Miskolci Egyetem
2012. április 17.Dunaújvárosi Főiskola
2012. április 19.Pannon Egyetem − Pannon Állásbörze
2012. április 25.Pécsi Tudományegyetem
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés