Ahogy Karácsony után a kidobott fenyőfák, úgy Halloween másnapján a szétdobált tök szúrhat szemet a városi erdőkben vagy a települések környékén. Az ünnep legismertebb szimbóluma a kifaragott töklámpás, ami igazán hátborzongatóvá tudja tenni ezt az éjszakát. Azonban a különleges esemény után a töklámpások feleslegessé válnak és sokan a természetben, jellemzően a települések közeli erdőkben hagyják a kifaragott tököket.

Ennek a káros hatásaira figyelmeztet a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI).

A takarmánytök nem része az erdők ökoszisztémájának, épp ezért sok ott élő állat megbetegedhet tőle, másrészt az ünnepről maradt töklámpások viasz és műanyag maradványokat tartalmazhatnak, ami az azt elfogyasztó állatok halálához vezethet.

A biodiverzitás megőrzése és a környezet védelme miatt fontos, hogy a Halloweenról megmarad tököt a kertünkben komposztáljuk, vagy ha erre nincs lehetőségünk, a zöld hulladékok közé tegyük. A természet védelme szempontjából szintén fontos szempont, hogy a gyertya- vagy mécses maradványokat szigorúan a kommunális szemétbe dobjuk ki – figyelmeztet a Duna-Ipoly Nemzeti Park.