Különleges újdonságokkal gazdagodik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) régiós szinten is egyedülálló campusa és parkja – tette közhírré az oktatási intézmény a Facebook oldalán.

A fejlesztéssel járó munka idén ősszel kezdődik, a zöldfelületek bővítésének és megújításának tervén nem csupán kiváló ökológus szakemberek, tájépítészek dolgoztak, hanem az egyetem saját hallgatóinak aktív részvételével vágnak neki a hosszútávú projektnek. 

A MOME CAMPUSA KÖZPARK, TEHÁT MINDENKIÉ, VAGYIS A HALLGATÓK ÉS A DOLGOZÓK MELLETT A FEJLESZTÉSSEL JÁRÓ ÚJ ÉRTÉKEKET MINDEN LÁTOGATÓ ÉLVEZHETI MAJD. 

A fejlesztés lépcsőfokai

  • Az UP épület mögött létrejön a MOME saját közösségi kertje, amelyről az egyetem hallgatói közösen gondoskodhatnak majd.
  • A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot új, korszerű vízgyűjtő területekkel vezetik el, esőkerteket hoznak létre a parkban.
  • A Gond-űző épület előtt vizes élőhelyet hoznak létre, mely feleleveníti a campuskertben korábban megbúvó tavat, és amely a környék élővilágának, madarainak ivóhelyként funkcionál majd.
  • A MOME Two épület mögött emlékparkot alakítanak ki, ahol egy vadregényesebb területen méltó emléket állítanak a MOME-n egykor alkotóknak.
  • A park meglévő zöldfelületei is gazdagabbá, dúsabbá válnak majd, a budai hegyvidéken őshonos, illetve a környék flórájának és mikroklímájának megfelelő növényfajokkal.

Az egyetem hallgatói a tavaszi félévben permakultúra kurzuson dolgozhatták ki ötleteiket, javaslataikat a campus és park fejlesztésére, amelyek végül beépültek a végleges tervekbe, az első megvalósuló ötlet pedig a közösségi kert létrehozása lesz.