A főváros egyesítésének 150. évfordulójára elkészül a Merlin Színház épülete – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester október 14-én, szombaton már a színház épületében tartotta ciklusértékelőjét.

A főpolgármester szerint fontos fejlesztés a Merlin felújítása egyrészt azért, mert egy újabb kulturális térrel gazdagodhat Budapest, másrészt azért, mert a beruházás összefügg a Városháza park felújításával.

Utóbbi a város egyik legértékesebb telke, és Karácsony Gergely szimbolikus jelentőségűnek tartja, hogy az évtizedek óta a politikusok parkolójaként működő területet visszaadják a budapestieknek – írja az Énbudapestem

A Merlin Színházat 1991-ben alapították, és húsz évig működött az egykori trafóházban, amely idővel életveszélyessé vált. A Magács László vezette csapat mielőtt az Átrium moziba költözött volna, még kisöpörte a színház padlását, és fillérekért kiárusította, amit talált.

Az utolsó, ott töltött éveiben a Merlin színháznak brutális megszorításokat kellett alkalmaznia a túlélés érdekében, és a közönséghez kellett fordulnia támogatásért. Az ügy előzménye az volt, hogy a 2010-ben felálló kormány úgy döntött, hogy az úgynevezett Előadóművészeti Törvény szerinti VI. kategóriába sorolt független színházak a kőszínházakra fordított mindenkori keretösszeg mindössze tíz százalékát kaphatják.

A Merlinnel együtt a park is megújul 

A főváros 2022 áprilisának végén hirdetett eredményt a Városháza park megtervezésére kiírt tervpályázaton. A Lépték-Terv Tájépítész Iroda terve szerint terület funkciók szerinti feldarabolása helyett egy rugalmasan alakítható, koncentrikusan rendeződő park-tér hibridet alkotott meg, megtörve a szokásos térkövezés egyeduralmát.

A színház így a város megújuló főterén működhet tovább, mivel Budapestnek nagy hiányossága volt az is, hogy nem maradt klasszikus, tornyos városházával díszített főtere.