Első blikkre lehet azt mondani, hogy egy magánszínház működjön teljes mértékben magán forrásokból, vagyis “éljen meg a piacon”, csak ez egy olyan piac, ahol gyakorlatilag az összes többi eladott színházjegybe az állam több ezer, a kiemelt intézmények esetében több tíz ezer forinttal száll be - írja G7. Az indok a nehezen vitatható szándék, hogy legyenek kulturális értéket képviselő és viszonylag hozzáférhető színházi előadások Magyarországon.

Az egyetlen hosszabb távú kivétel a magánszínházi piacon a sajátosan működő, vidéken rengeteget játszó, teljesen magánforrásokból fenntartott Orlai Produkció, amely egyébként szintén kénytelen volt jelentősen visszavágni a költségeit.

Üzleti élet-halál ura a minisztérium

A 2022. május 18-ig közzétett döntési listák alapján 2022-ben 365 szervezet vagy magánszemély kapott támogatást az előadó-művészeti többlettámogatási keretből, a Kísérletező és Alternatív Színházak kiegészítőtámogatása kategóriában a korábban meghirdetett 500 milliós keretből 188 millió forintot, a Befogadó színházak kiegészítő támogatása kategóriában korábban meghirdetett kétmilliárd forintos alkeretből 683, millió forintot ítéltek oda valamilyen szervezetnek. Ebből a körből maradt ki teljesen az Átrium Színház, a Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, vagy a Centrál Színház.

A  minisztérium megemelt keretből, kategórián kívüli egyedi igénylések és elbírálások útján osztott szét hétmilliárd forintot. Így kapta meg a teljes keretösszeg 10 százalékát a közmédiának a Virtuózok című televíziós műsort gyártó Művészeti Szilíciumvölgy Kft., ami a minisztérium tájékoztatása alapján mellesleg még nem számolt el a 2019. évi 544 millió forintos támogatásával sem.

Így kapott az előadó-művészeti keretből 18 sportegyesület is egyenként 2,5 millió forintot arra, hogy cirkuszi műsorokon és aztán cirkuszpedagógiai foglalkozásokon vegyenek részt.