Karácsony Gergely azt mondta: nincs több idő, lehet, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati ciklus, amikor érdemben tudnak fellépi a klímaváltozás ellen és megőrizni a városok életminőségét. Kitért arra: a helyi önkormányzatok rengeteget tehetnek azért, hogy a zöldfordulatot keresztül lehessen vinni.

Az elmúlt években Budapest „borzasztó nehéz körülmények között”, de igyekezett utat törni ezen a területen, és számos olyan intézkedést hoztak, amire büszkék lehetnek – hangoztatta a városvezető, aki példaként a közösségi közlekedés fejlesztését említette.

Karácsony Gergely szerint „nem állhatunk meg itt”, tovább kell menni és fontos, hogy szövetségeseik is magukénak érezzék ezt, ezért arra kéri őket, írják alá a Párbeszéd-Zöldek 14 pontos programját.

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz, és az önkormányzatok a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül keveset tehetnek a klímacélok elérésében - mondta. Dolgoznak azon is – tette hozzá Karácsony Gergely –, hogy az EU-ban egy erősebb zöldképviselettel az önkormányzatok szövetségesekre tudjanak találni.