Az intenzív csapadék és az erős szél miatt fák dőltek ki, ágak szakadtak le a közutakra, vezetékekre és a kerítésekre, több helyen akadályozva ezzel a közúti közlekedést. Többször is villanyvezetékekre fennakadt fákhoz, illetve ingatlanokba befolyt víz szivattyúzásához riasztották a tűzoltókat – írja az MTI.

A viharos időjárás főként a Dunántúlt – Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyét – érinti, azonban a mai napon már a Tiszántúl és az Alföld térségét is elérik a viharfelhők. A bejelentések folyamatosan érkeznek, a tűzoltóegységek jelenleg is a károk felszámolásán dolgoznak.

Az Időkép arról számolt be,  hogy óriási szélviharral és felhőszakadással érkezett meg a hidegfront a Balatonhoz az esti órákban. A legerősebb cellák egyikét Siófok közelében észlelték.

A Dunántúl déli táján kialakult viharok zivatarok formájában jégeső és intenzív villámlás kíséretében érkeztek, Délnyugaton és a Balaton nyugati medencéjénél több mint félhavi mennyiségű csapadék hullott le. Balatonrendesen mintegy 42 milliméter esővíz gyűlt össze.

A vihar éjszakán át tartó villámshow-t és diónyi nagyságú jégesőt is hozott magával.

Az Időkép viharvadász csapata szerint, akik a fenti felvételt is rögzítették, Balatonkenesén a 100 kilométer/órás sebességet is meghaladták a széllökések.

Mi lesz a folytatás?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról posztolt közösségi oldalán, hogy a mai napon is még alakulhatnak ki zivatarok.

Mint írják, az egész országban „alkalmasok a feltételeket” a zivatarok kialakulásához, melyek több hullámból érkeznek déli irányból. A zivatarokhoz továbbra is társulhat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás, délután és kora este pedig délnyugaton és északkeleten is fordulhatnak elő heves zivatarok, erősen viharos széllökésekkel.

Északnyugaton már stabilizálódik a légkör, a zivatarok gyakorisága és intenzitása éjszakától csökkenhet.