Ukrajnának még mindig nincs semmi információja arról, hogy hol tartózkodnak az Oroszországból Magyarországra szállított kárpátaljai magyar származású ukrán hadifoglyok – írja a zxid.net.

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője szerint Ukrajna folytatja a részletek kiderítését, mert szeretné, hogy a katonák biztonságban szabadlábra kerüljenek. Viszont egyelőre azt sem tudják, hogy valóban Magyarországon vannak-e és szabadok. Megjegyezte,

Ukrajna egy civilizált ország, amely számára fontos az emberi élet.

A portál emlékeztet arra a korábbi híresztelésre, miszerint Magyarország Ukrajna elleni provokációra akarja felhasználni a magyar származású hadifoglyokat.

Emberi és hazafias kötelességnek nevezte Semjén Zsolt egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes pénteken az atv.hu-nak, hogy koordinálásával szállítottak tizenegy kárpátaljai hadifoglyot Magyarországra. Hozzátette,

mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

Az index.hu írt arról az Orosz Ortodox Egyház közleménye alapján, hogy „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították".

A hadifogoly-szállításban közreműködött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, amely közleményében azt írta,

arra kaptak felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyenek részt, de a rájuk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módjukban több információt közzétenni.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon jelezte, hogy az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és az orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba érdemi megbeszélésre.

Az ukrán fél részletes tájékoztatást kért az ukrán állampolgárokról, továbbá azt, hogy

haladéktalanul engedjenek hozzájuk egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz

– tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyvivővel folytatott megbeszélésen az ukrán fél külön kiemelte az egyeztetés szükségességét az olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása.

Az Index kérdésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász a genfi egyezményrendszerre hivatkozva azt mondta, az 1949-ben aláírt harmadik genfi egyezmény 12. cikkelye lehetővé teszi, hogy megőrzésre átszállítsanak hadifoglyokat harmadik ország területére. Ez csak akkor jogszerű, ha mindhárom állam aláírta az 1949-es egyezményt.

A hadifogoly továbbra is katona, hadifogolyként viszont már a fogva tartó állam főhatalma alá kerül, ez jelen esetben Magyarország. Ilyenkor viszont nincs szükség a saját állam hozzájárulására, vagyis Ukrajnát nem szükségszerű megkérdezni

– hangsúlyozta a jogász.

Más szakértők a genfi konvenció egy másik cikkére hivatkozva állították, hogy egy ilyen lépéshez szükséges Ukrajna hozzájárulása.

Az RBC-Ukrajna szerint Oroszország ismét azt tervezi, hogy kijátssza az úgynevezett magyar kártyát, és aktualizálja az állítólagos kárpátaljai szeparatizmus képzeletbeli problémáit.