Az energiaitalok fogyasztásának és vásárlásának betiltását a 18 éven aluliak számára Hollik István fideszes és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő kezdeményezte, melyet javaslat formájában a frakciószövetségükhöz is eljuttattak még októberben.

A 24.hu most megkereste a képviselőket, hol tart az ügy, akik azt válaszolták, egyeztetéseket folytattak az orvosszakmai, a kormányzati, valamint a családvédelmi civil szervezetekkel, melyek alapján a javaslat szükséges.

Arra ugyanakkor nem kaptak választ, hogy mikor kerülhet a javaslat az Országgyűlés elé.

A lap megkereste a Fiatal Családosok Klubját is, akik megerősítették, hogy valóban folytak egyeztetések január elején. Mint mondták, évek óta kezdeményezték, hogy foglalkozni kell az energiaitalok árusításával, mivel a kiskorúak egészségére „rendkívül káros”.

Hozzátették, hogy a képviselőkkel az egyeztetés során annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit is ismertették, amiben ezer család válaszai alapján a szülők 98 százaléka egyetért azzal, hogy szigorítani kell az energiaital-fogyasztást a kiskorúak számára.

Korlátozzák az energiaitalok eladását Romániában

A kereskedelmi egységek nem adhatnak majd el ilyen termékeket kiskorúaknak. Korábban Magyarországon is voltak hasonlók kezdeményezések. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->