Az energiaitalok nagy mennyiségű fogyasztása kellemetlen tüneteket, mellkasi fájdalmat, szívritmuszavart okozhat. Az erre vonatkozó kutatások eredményeiről Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa számolt be.

A MAGAS KOFFEINTARTALMÚ ENERGIAITALOK POTENCIÁLISAN SÚLYOS SZÍVPROBLÉMÁHOZ, PITVARFIBRILLÁCIÓHOZ IS VEZETHETNEK.

Utóbbi a szívritmuszavarok egy típusa, ami megfelelő ellátás nélkül súlyos esetben akár erős szívdobogás érzéshez, vérrögök kialakulásához, stroke-hoz és extrém esetben szívmegálláshoz is vezethet. Éppen ezért érdemes komolyan venni az energiaitalok szív-érrendszerre gyakorolt hatásáról szóló kutatási eredményeket – részletezi a Femina.

Elszörnyedve látja Simicskó István, hogy a fiatalok reggeliként tekintenek az energiaitalokra

A képviselő szerint egy fejlődő szervezetnek nagyon káros a fogyasztásuk.

Egy, a Journal of Addiction Medicine című szaklapban korábban publikált tanulmány mutatott rá az említett összefüggésre, és ugyanabban a tanulmányban azt is elemezték, hogy az energiaitalok a koffeinen kívül gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a taurin és bizonyos növényi anyagok – például guarana, ginszeng –, amelyek fokozzák a koffein hatását, és hozzájárulhatnak a szív fokozott reakcióihoz. 

NÉHÁNY ESETBEN ELŐFORDUL, HOGY A MEGEMELT KOFFEINTARTALOM NINCS ÚGY TESZTELVE, MINT MÁS, HAGYOMÁNYOS ÜDÍTŐITALOKNÁL.

Amerikai kutatók már dokumentáltak olyan esetet, amikor egy 25 éves fiatalember került kórházba szívinfarktus miatt, és a kórelőzményeiben a korábbi néhány hétben nagy mennyiségben fogyasztott energiaital szerepelt. Ezenkívül több más hasonló esetet is feljegyeztek már, akár Magyarországon is. 

Mindenképpen fel kell figyelni a fenti tünetekre, valamint a mellettük megjelenő mellkasi fájdalomra, a mellkasban érezhető „rebegő, pillangószárny-szerű" érzésre, a légszomjra, a szorongásra, a zavartságra és a szédülésre, és ezek megléte esetén orvosi segítséget kell kérni. 

Sokan tapasztalhatják – akár az energiaitalokkal kapcsolatban is –, hogy a pitvarfibrilláció csak átmenetileg jelentkezik, de ha nem csak egyetlen, gyorsan múló rosszullétről van szó, a kivizsgálás mindenképpen fontos.