Az egészségügyi kockázatokra hivatkozva tavaly ősszel két KDNP-s képviselő egy Facebook-videóban kezdeményezte, hogy tiltsák be a 18 éven aluliak számára az energia-ital vásárlást, illetve még 2012-ben neki kezdett a kormány egy ezt szigorító jogszabály előkészítésének. 

Az energiaital veszélyei: légszomj, szorongás, zavartság, szédülés

A mellkasban érezhető pillangószárny-érzés nagy baj előfutára lehet.Ha kíváncsi a részletekre

A héten a román képviselőház (238 támogató, 12 tartózkodó és egy elutasító szavazattal) elfogadta azt a szenátus által beterjesztett javaslatot, ami korlátozza a kiskorúak energiaitalokhoz való hozzáférését – írja a Transtelex.

A most elfogadott tervezett azzal indokolta a tiltást, hogy az energiaitalok a szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a központi idegrendszert stimuláló szereket (koffeint, taurint, karnitint, guaranát, glükuronolaktont) tartalmaznak. 

A jogszabályt megtiltja az energiaitalok forgalmazását az oktatási és egészségügyi intézményekben, illetve a hátrányos helyzetű embereket ellátó létesítményekben.

A képviselőház ülésén elfogadott módosító javaslat szerint a kereskedelmi egységek nem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat. Ha ezt még is megteszik, az 30 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető szabálysértésnek minősül, az ismétlődő szabálysértés pedig 10-től 30 napig történő felfüggesztését vonhat maga után.