Nyaranta rendre megugrik a lakásbetörések száma, pedig sokszor egy rács is elég a tolvajok elriasztásához, ugyanis a bűnözők nem szeretik a macerátírja a novekedes.hu.

Budapesti Rendőr-főkapitányság adatai szerint a fővárosban a regisztrált betörések száma az idei év első felében 402 volt. Tavaly ugyanebben az időszakban valamivel több: 444. A főváros mindenesetre alaposan kiemelkedik az országos átlagból, ha betörésekről van szó.

Regisztrált lakásbetörések 2023. május és június közepe között:

Kép: Police.hu 
A térképen szereplő bűnügyi adatok nem tartalmazzák azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit.

Évek óta látszik a statisztikákon, hogy Budapesten nem a rossz hírűnek elkönyvelt VIII. kerületben, hanem a tehetősebb környékeken követik el lakosságarányosan a legtöbb betörést.

 

Kitartó rablóbanda került vádemelés alá: 42 betörés a mérlegük

Vádemelést javasol a rendőrség egy hétfős bűnszövetség tagjai ellen, akik 42 betörés során több mint 45 millió forint értékben loptak tárgyakat. Bővebben >>>

Az enyveskezű idegeneket az tántorítja el, ha rácsot látnak, vagy arra lesznek figyelmesek, hogy riasztó van felszerelve, esetleg forgalmas a lakás környéke, és könnyű beleakadni egy szemtanúba – erről az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) egyik korábbi kutatása árulkodik, amelyhez még börtönbüntetésre ítélt fogvatartottakat is kifaggattak a témáról.

A tolvajok a kertes házakat részesítik előnyben. Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak.

A mostani nyaralási időszak ráadásul az egyik kedvence a betörőknek, hisz ilyenkor a rengeteg ház áll üresen.

Tippek a ház védelmére nyaralás idején

  • Mindössze pár ezer forintért már lehet itthon is kapni úgynevezett TV-szimulátorokat. Ezek olyan gépek, amelyek időnként különféle erejű fénnyel világítják be a szobát. A használatuk mellett az üres lakás kintről úgy fest majd mintha bent valaki televíziózna.
  • Ugyanígy a megtévesztés kedvéért lehet venni időzítős kapcsolókat, amelyek néha bekapcsolják a lámpákat.
  • Fényben a legtöbb bűnöző nem szeret ügyködni a lakattal vagy a nyílászárókkal, ezért érdemes kintre felszerelni mozgásérzékelős lámpákat.
  • Ha jófajta rácsokat vagy riasztót nem engedhetünk meg magunknak, akkor már egy „Vigyázz, a kutya harap” feliratú tábla is segítheti az otthonunk biztonságát. Még akkor is ha nincs eb a háznál. Az illúzió kedvéért lehet venni kutyaugatást utánzó riasztót is.
  • A biztonsági záras ajtók előnye, hogy ha a betörő be is jut a házba mondjuk az ablakon át, nagyobb tárgyakat nem tud kivinni a bejáraton.
  • Ha van riasztó akkor a szirénát érdemes jól látható helyre tenni, az hamar elijesztheti a betörőket.
  • Ha van kertünk, akkor zárjunk el minden olyan tárgyat, amely könnyen segíthetné a betörő dolgát, legyen az létra vagy akár egy kerti eszköz.
  • Nagy értékű ékszereket és készpénzt ne tároljunk otthon, pláne akkor ha hosszú időre elutazunk.

Végezetül pedig, ha a postaládánkban egyre nagyobbra duzzadnak a levél és újsághalmok, akkor a betörőkben hamar felmerülhet a gyanú, hogy a lakás teljesen üres. Utazás előtt érdemes megkérni egy szomszédot, hogy a távollétünk alatt néha ürítse a postaládánkat.